Bisiklet: İki tekerlek üzerinde taşınan tutku

Temmuz 6, 2015

Bisiklet: İki tekerlek üzerinde taşınan tutku

??????Einstein, İzafiyet Teorisi’ni bisiklete binerken düşünmüştür. Ünlü yazar H.G. Wells bisiklet tutkusunu “Ne zaman bisiklet üzerinde bir yetişkin görsem, insanlığa dair umutlarım artar.” lafı ile ifade etmiştir. Bisikletin tek bir mucidi yoktur. 

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte tekrar yollara çıkan bu iki tekerlekli ulaşım aracının tarihini hiç merak ettiniz mi? Rahmi M. Koç Müzesi, bisikletlerin yıllar içerisindeki değişimine ışık tutan koleksiyonu ile bisiklet tutkunlarını bekliyor.

Koleksiyonda, ilki 1870’lerde üretilmiş olan ve çok ender bulunan farklı marka ve modellerdeki bisikletler yer alıyor. İki tekerlekli bisikletlerin dengede duramayacağına inanılan zamanlardan kalma üç ve dört tekerlekli bisikletlerin de bulunduğu nostaljik koleksiyon ile tarih adeta tekrar canlanıyor.

Bisikletin Mucidi Kim?

Leonardo da Vinci’nin 1492 tarihli bisiklet çizimi uzun bir süre bisikletin mucidinin kendisi olduğuna inanılmasına sebep oluyor. Ancak bu resmin 1960’larda Leonardo da Vinci’nin 12 ciltlik çizim ve yazı seti Codex Atlanticus‘a eklenmiş sahte bir çizim olduğu anlaşıldığında da Vinci’nin de bisikletin mucidi olmadığı anlaşılıyor. Tek bir mucidi olmayan bisikletler, pek çok farklı kişinin kolektif katkısı ile evrilerek bugünlerdeki şeklini alıyor.

Müze koleksiyonundan:

Penny Farthing

İlk bisikletlerin ön pedalları tekerleğe sabitlenmiş olduğundan hızı arttırmanın tek yolu ön tekerleği büyütmekti.  1870’lerin başında İngiltere’de James Starley tarafından geliştirilen Penny Farthing de bu fikirden yola çıkılarak tasarlanmıştır. 19. yüzyıl İngiltere’sinde ‘penny’ ve ‘farthing’ en düşük değerli para birimlerindendi. ‘Farthing’ değer ve boyut olarak ‘penny’nin dörtte biriydi. Kocaman ana tekerlekleri olan, sabit vitesli bu inanılmaz icadın takma adı da buradan gelmektedir.

Velosipet

Fransız Michaux et Cie. Firması, 1867’de o zamanın yeni velosipetlerini seri olarak üreten ilk şirkettir, ayrıca ön tekerleğe bağlı pedalları da ilk olarak onlar kullanmıştır.

Jelley Bisiklet

Bu önemli bisiklet, 1891’de İngiltere Wandsworth’de A. Jelley & Co. tarafından yapılmıştır. Tehlikeli Penny Farthing’den sonra gelen güvenli kuşağa ait ilk bisiklettir. Dolgu lastikleri dışında modern bisiklete oldukça benzemektedir. 2004 senesinde müze tarafından satın alınana kadar aynı ailenin elinde bulunmuştur.

edebiyathaber.net (6 Temmuz 2015)

Yorum yapın