Bir terapi kaç sayfa sürer? | Deniz Ada

Kasım 25, 2020

Bir terapi kaç sayfa sürer? | Deniz Ada

Psikiyatrist Dr. Bahar Tezcan’ın ilk kitabı İmkânsız İlişkilerden Mümkün İlişkilere 11. Baskıya ulaşmışken ikinci kitabı Terapi Odasında İyileşen İlişkiler de Küsurat Yayınları’nın psikoloji kitaplığında yerini aldı.

“Kendimizi avunmaya ya da ehlileşmeye değil, önümüzdeki yaşamı şekillendirmeye adarsak bir zamanlar girdiğimiz hücrelerden çıkabiliriz.”

Psikiyatrist Dr. Bahar Tezcan bu defa terapi odasına hem kadınları hem erkekleri hem de çiftleri konuk ediyor. Yalnızca karşısında oturanları değil okuyucuyu da geçmişe doğru yolculuğa çıkarıyor. Zamanında yapılan doğru-yanlış ne varsa yeniden anlamlandırmayı sağlıyor. Uzun uzun düşündürüyor, yüksek sesle soramadığımız her soruya cevap bulduruyor. Kimselere gösteremediğimiz yaralarımıza şifa oluyor…

“Yakamozun unuttuğu bir kayalık olmak sertliğimizden bir şey kaybettirmez. Kanattan kopmuş bir tüy olmak yumuşaklığımızı yitirmemize sebep olmaz. Ne istiyorsak o olmak yolunda artık bir erişkin olma özgürlüğünü ve sorumluluğunu hissedersek dış dünya bizi ürkütmez.”

Yedi farklı vakanın yer aldığı kitapta Tezcan, vakaları anlatırken hiçbir şeyin dışarıdan göründüğü gibi olmadığını, umudu yitirmemek gerektiğini, her ilişkinin emek istediğini yeniden hatırlatıyor. Üstelik bunu, üstten bir dille değil kendisi de hayatın sürprizleriyle karşılaşmış biri olarak sunuyor. Terapi Odasında İyileşen İlişkiler, ruhsal ve mental sağlığına iyi bakmak isteyenlerin yanı sıra terapilere önyargıyla yaklaşanlara da kucak açıyor.

“Hiçbir gerçek, kendi senaryolarımız kadar yaratıcı olamazdı. Zihnimizde ürettiğimiz felaketler nadiren gerçekleşirdi. Gerçekleştiğinde ise biz nadiren zihnimizde ürettiğimiz miktarda endişe ve korku yaşardık. Gerçeğin bu kadar büyük bir becerisi yoktu.”

Yazarın akıcı dili ve yormayan üslubu okuyucuya keyifli bir terapi sunuyor demek yanlış olmaz. Psikiyatrist Dr. Bahar Tezcan’ın ikinci kitabı Terapi Odasında İyileşen İlişkiler’in su gibi akan sayfaları arasında yaşama bakışınız bambaşka anlamlar kazanacak.

Deniz Ada – edebiyathaber.net (25 Kasım 2020)

Yorum yapın