“Bir Kimya Meselesi” The British Book Awards’ta ödül aldı

Eylül 5, 2023

“Bir Kimya Meselesi” The British Book Awards’ta ödül aldı

40 dile çevrilen ilk romanı Bir Kimya Meselesi (Lessons in Chemistry) ile prestijli ödüller toplayan Bonnie Garmus, 2023 The British Book Awards’ta ‘Yılın Yazarı’ seçildi.

Uluslararası çoksatan roman, Altın Kitaplar tarafından ‘Bir Kimya Meselesi’ ismiyle dilimize kazandırıldı. Bonnie Garmus, CNN Türk’e verdiği röportajda, “Kitabımın Türkiye’de yayımlanması beni çok heyecanlandırıyor. Birçok Türk okuyucudan geri bildirim aldım. İnsanlar karakterlerin evrensel olduğunu, bağlanabildiklerini söylüyor,” yorumunda bulundu.

1960’lı yıllarda kimyager bir kadın olan Elizabeth Zott’ın ilham veren mücadelesini kara mizahla anlatan Bir Kimya Meselesi dünya genelinde bir milyon kopyaya ulaşarak çoksatanlar listelerinin zirvesine yerleşti; Amazon Book Awards ‘En İyi Roman’, Goodreads Choice Awards ‘En İyi İlk Roman’ gibi pek çok prestijli ödüle layık görüldü. Altın Kitaplar tarafından Türkçeye kazandırılan roman, yayımlandığı haftadan itibaren ülkemizde de yoğun ilgi gördü. Bonnie Garmus, Bir Kimya Meselesi ile bu kez edebiyat dünyasının BAFTA’sı (Britanya Akademisi Sinema Ödülleri) olarak bilinen The British Book Awards’ta ‘Yılın Yazarı’ seçildi. Bonnie Garmus, Bir Kimya Meselesi ile ilgili, “Bu kitabı annemin yaşadığı dönemde kurguladım. Göz ardı edilen bu kadın kuşağını onurlandırmak istedim,” yorumunda bulundu.

Bir Kimya Meselesi isimli romanda, zamanının çok ötesinde bir karakter olan Elizabeth Zott, iş yaşamında ayrımcılığa maruz kalıyor, ardından da kovuluyor. Aynı zamanda bekâr bir anne olan kahramanımız, ilerleyen birkaç yıl boyunca maddi zorluklarla mücadele ediyor. Daha sonra istemeden de olsa bir televizyon kanalında yemek programı sunuculuğu yapmaya başlıyor ama işe kendi bakış açısını katıyor. İzleyici kitlesini ev kadınlarının oluşturduğu ‘Altıda Akşam Yemeği’ programında bir yandan yemek yapıyor, bir yandan da görmezden gelinen bu güruhun kendilerini fark etmelerini sağlıyor. Büyük ses getiren yemek programı toplumsal bir değişime öncülük etse de elbette bu durumdan herkes memnun kalmıyor. Neyse ki Elizabeth Zott’ın vazgeçmeye niyeti yok ve onu sindirmek mümkün değil.

edebiyathaber.net (5 Eylül 2023)

““Bir Kimya Meselesi” The British Book Awards’ta ödül aldı” üzerine bir yorum

Yorum yapın