Bir gotik korku roman klasiği

Aralık 9, 2022

Bir gotik korku roman klasiği

Bram Stoker’ın “Darkula” adlı romanı, Mehmet Ali Çelikel çevirisiyle Bilgi Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Avukat Jonathan Harker, Londra’da bir mülk satın almak isteyen Kont Dracula’ya yardımcı olmak üzere Transilvanya’ya, Kont’un Karpatlardaki uğursuz şatosuna gider. Ancak Harker kısa sürede gizemli Kont’un sırrını çözer ve bu sırrın etkilediği insanlarla birlikte kendini hayal bile edemeyeceği dehşetle dolu bir mücadelenin içinde bulur.

“Gözlerinin görmesine, kulaklarının duymasına izin vermiyorsun, gündelik hayatının dışında kalan şeyler seni ilgilendirmiyor. Anlayamadığın şeyler olduğunu hiç düşünmüyor musun, bazı insanların görüp başkalarının görmediği?”

İngiliz edebiyatının en ünlü eserlerinden biri olan Drakula’da yer alan birçok karakter, popüler kültürün arketip versiyonları olarak yorumlandı: kusursuz bir vampir olarak tasvir edilen Kont Drakula ve ikonik vampir avcısı Van Helsing. Günümüzde kamuya mal olan roman, otuzdan fazla filme uyarlandı ve roman karakterleri her çeşit medyada birçok kez yer aldı.

Yazar hakkında

BRAM (ABRAHAM) STOKER, 1847’de Dublin’de doğdu. Teşhisi koyulamayan bir hastalık nedeniyle sekiz yaşına kadar hayatını yatalak olarak geçirdi. Dublin Trinity College’da matematik eğitimi aldı. Bir süre Dublin Kalesi’nde memur olarak çalıştı, bu esnada yerel gazetelere tiyatro eleştirileri yazdı. Eleştiri yazdığı “Hamlet” oyununun oyuncularından Sir Henry Irving’le tanışmasının ardından ünlü Lyceum Tiyatrosu’nda, Irving’in menajeri olarak çalışmaya başladı, ona dünya turnelerinde eşlik etti. Lyceum Tiyatrosu’nda Irving’in 1905’teki ölümüne dek neredeyse otuz yıl çalıştı. 1875’te ilk romanı The Primrose Path, 1882’de Under the Sunset adlı kısa öykü derlemesi ve 1890’da The Snake’s Pass adlı ikinci romanı yayımlandı. 1897’de yayımlanan başyapıtı Dracula eleştirmenler tarafından iyi karşılanmış olsa da yazarın ölümünün ardından popülerleşti. Stoker, 1912’de Londra’da öldü.

edebiyathaber.net (9 Aralık 2022)

Yorum yapın