Bir gezi kitabından daha fazlası

Şubat 26, 2021

Bir gezi kitabından daha fazlası

Güliz Elal’in “Güney Afrika: Gökkuşağı Ülkesi” adlı kitabı Yeni İnsan Yayınevi etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Güliz Elal imzalı “Güney Afrika: Gökkuşağı Ülkesi” gezi yazılarıyla büyük beğeni toplayan yazarımızın yeni kitabı.

Gezi inceleme serimizden yayınlanan Güney Afrika: Gökkuşağı Ülkesi, herhangi bir gezi kitabı olmanın çok ötesinde imkanlar sunuyor. Çünkü söz konusu Güney Afrika Cumhuriyeti ise, ülke tarihi, çok çeşitli etnisite, dil ve inanış kapsayan kültürleri ve doğa koruma politikaları gibi konularla siyasete girmemek mümkün değil. Elbette bu çok çeşitliliği aktarmak için de engin bir gezi deneyiminin yanı sıra, akademik olarak çalışma disiplinine ve yeteneğine sahip olmak gerekiyor.

Güliz Elal, uzun ve başarılı akademik geçmişine, 2017 senesinde yine yayınevimizden çıkan ve ikinci baskısını yapan Afrikaname başlıklı kitabı ile yeni bir pencere açtı. Psikoloji alanındaki birikimiyle, gezilerinde karşılaştığı doğal hayat ve kültürleri yeniden yorumlayarak okur için haz dolu bir metin üretti. Örneğin şempanzelerin toplumsal ve bireysel özelliklerini anlattığı bölümde insanla paralelleri görmemek mümkün değil.

Yeni kitabı Güney Afrika: Gökkuşağı Ülkesi, Güliz Elal’in gezi inceleme alanında ikinci eseri. Yazarın keskin gözlemci ruhu, duru ve sürükleyici dili bir yana, ister yabanda ister şehirde insanların içinde yaşadığı karşılaşmaları analiz etme yeteneği, esere dikine bir derinlik kazandırıyor. Kitabı bir an elinizden bırakıp, kendi iç dünyanıza dönme cesareti veriyor.

Güney Afrika Cumhuriyeti üzerine yazmak yürek ister. Belki de çoğumuz için Mandela ile başlayıp, yine onunla biten bu eşsiz ülke ve coğrafya üzerine bilgilerimizi güncellemenin zamanı geldi. Güney Afrika: Gökkuşağı Ülkesi’nde ülkenin karmaşık ve sancılı tarihine dalıyor, onun üç başkenti, sayısız yaşayan dili ve inancı olduğunu tanıklıklarla okuyor, bir de üstüne olağanüstü doğal güzelliklerine hayran kalıyorsunuz.

İnsan haklarını gasp eden aparteid rejimini ve yüzyıllarca sürmüş olan sömürü ve ayrımcılığın toplum ve bireyleri üstündeki etkilerini irdeleyen yazar; demokrasi için mücadele tarihine dair notlarını paylaştığında, dudaklarınızda hafif bir gülümseme ile ülkemizin yakın tarihini anmamak ve hüzünlenmemek elde değil. Elbette birbirinden çok uzak olsalar da siyaset söz konusu olduğunda benzerlikler şaşırtıcı derecede fazla.

Çoğu yazarın yaptığının aksine Güliz Elal, sadece bir kez gittiği bir coğrafyayı kitabına taşımıyor. Defalarca ve değişik bölgelerine yaptığı gezileri kaleme alıyor. Bu sayede Gökkuşağı Ülkesinin yaban hayatının yanı sıra koca bir ülke olarak doğa korumada bize nal toplatan kararlılıkları, güncel politik meseleleri, kültür ve gelenekleri, çok renkli ve çok dilli bir toplumsal yapının nasıl mümkün olduğu kitapta cesurca gösteriliyor. 

Elbette yaban hayatta geçirdiği günler çok çarpıcı ve hayranlık uyandırıcı. Afrika’nın aslan kükremesi ile insanı ürperten, filleri ve zürafaları ile kendine hayran bırakan ve sayısız yaban hayvanı ile yakaladığı enstantaneler ile Güliz Elal, yine bir çırpıda okunacak bir gezi inceleme kitabını okurla buluşturuyor.

Prof Dr. Güliz Elal

Prof. Dr. Güliz Elal İzmir Amerikan Koleji’nden mezun olduktan sonra Liverpool Üniversitesi’nde Psikoloji eğitimi aldı ve Klinik Psikoloji doktorasını tamamladı. Akademik kariyerine Liverpool Üniversitesi’nde başladı, Boğaziçi Üniversitesi’nde devam etti ve İngiltere’nin Plymouth şehrinde tamamladı. Yirmi yıldan uzun bir süre akademisyen ve klinisyen olarak çalıştıktan sonra, yeni bir kulvarda yürümeye karar vererek gezi yazıları yazmaya ve doğa fotoğrafı çekmeye başladı. Akademik kariyeri boyunca edindiği araştırma, analiz, gözlem ve yazma alışkanlıkları seyahat tutkusuyla birleşerek gezi edebiyatında hayat buldu. Kitap çalışmalarının yanı sıra dergilere gezi yazıları yazıyor.

Kitaptan>>>

edebiyathaber.net (26 Şubat 2021)

Yorum yapın