Bir cep mendilinin dilinden 19. yüzyılın New York yaşantısı

Şubat 28, 2023

Bir cep mendilinin dilinden 19. yüzyılın New York yaşantısı

James Fenimore Cooper’ın Bir Cep Mendilinin Otobiyografisi adlı romanı, Cahit Kaya çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

İlk olarak 1843 yılında seri halinde Graham’s Magazine adlı dergide yayımlanan ve Bir Cep Mendilinin Otobiyografisi, anlatıcısı “cep mendili” gibi elden ele gezinen bir klasik. 

James Fenimore Cooper, mizahi anlatımı, Amerikan kültürüne dair analizleri ve tema seçimleriyle kariyerinin ilk yıllarından beri okurun ilgisini kazanmış, hatta Amerika’nın ilk çoksatar roman yazarı olarak anılmaya başlamıştır. Tarihî romanlar, Kızılderili ve denizcilik hikâyeleriyle tanınan yazarın, dönemin insanını en iyi tahlil ettiği eserlerinden biri de Bir Cep Mendilinin Otobiyografisi‘dir. Adından da anlaşılacağı üzere anlatıcı 19. yüzyılda bir cep mendilidir; üstelik bu kadın mendilinin kendisi de kadındır.
 
Varlıklı kadınlar için bir arzu nesnesine dönüşen mendil, evden eve, kadından kadına, hatta ülkeden ülkeye dolaşırken, dönem insanının çok yönlü bir portresini çizer. 

#dünyaklasikleri #amerikanklasikleri #yükseksosyete #hırs #macera #gösterişdünyası

Dizi: Klasikler
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 200
Fiyat: 42.00

JAMES FENIMORE COOPER, 1789’da New Jersey’de doğdu. Ailesi doğumundan kısa bir süre sonra Cooperstown, New York’a taşındı ve babası William Cooper zamanla burada bir topluluk kurdu. On üç yaşında Yale Üniversitesi’nde öğrenim görmeye başladı, üçüncü yılında yaptığı bir şaka nedeniyle okuldan atıldı ve önce bir ticaret gemisinin mürettebatına, ardından donanmaya katıldı. Eşi Susan’a kitap okuduğu sırada bir kurgu eser yazmaya karar verdi ve ilk romanı Precaution‘ı (Önlem) yazdı. Pek adı anılmayan bu ilk romanı, yazarın ilerleyen yıllarda ilk Amerikan romancı olarak anılmasını sağlayan, çok satan The Spy (Casus) izledi. Romanlarına, Avrupa seyahatleri ve denizcilikle geçirdiği yıllardaki gözlemlerini serpiştirdi. Kızılderililer, sömürgecilik, tarih, denizcilik, Avrupa ve Amerika kültürleri eserlerinde benimsediği tipik temalardandır. Kızılderililer ve kahramanlık temalarının etrafında şekillenen Son Mohikan romanıyla dünyada tanındı. Avusturyalı besteci Schubert’in son günlerinde Cooper okuduğu, Henry David Thoreau’nun stilinde Cooper’dan izler olduğu söylenir. Cooper 1851 yılında, altmış ikinci yaş gününden bir gün önce yaşamını yitirdi.
 
CAHİT KAYA, Ege Üniversitesi Biyoloji ve Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümlerinde öğrenim gördü. Öyküleri ve şiir incelemeleri çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlandı. Dünya Sineğe Baktı adlı öykü kitabı 2021 yılında yayımlandı. İzmir’de yaşamakta olup kitap çevirmenliği ve editörlüğü yapmaktadır. Bugüne dek Charles Dickens, Virginia Woolf, Ernest Hemingway, Henry David Thoreau, Joseph Conrad, Willa Cather ve Robert Galbraith gibi yazarlardan çeviriler yaptı.

edebiyathaber.net (28 Şubat 2023)

Yorum yapın