Bir çocuk kitabı sadece bir çocuk kitabı değildir! | Mehmet Özçataloğlu

Mayıs 16, 2022

Bir çocuk kitabı sadece bir çocuk kitabı değildir! | Mehmet Özçataloğlu

Yedi yaşında bir çocuğun yazdığı şiir gündeme düştüğünden bu yana herkeste bir şaşkınlık. Yadırgamıyorum bu şaşkınlığı fakat bu kadar şaşırmayı bir kenara bırakıp temelinde yatanlara bakmak gerek. O çocuk (İsmail) nasıl bu denli bilgi sahibi oldu? Hangi tabletin, hangi televizyonun başında edindi bu birikimi? Tabii ki böyle olmadı. Onu bu denli birikimli yapan, düşünce dünyasını oluşturan, hayallerinin sınırlarını kaldıran kitaplardır. Aslında İsmail’in bu şiirinden sonra ben de o alanı bir miktar ihmal ettiğimi fark ettim. Hızlı bir dönüşle raflarda beni bekleyen resimli kitaplarımı önüme aldım. Belki ben de öyle bir şiir yazabilirim diye.☺

*Fırtına Pastası

İlk kitap Fırtına Pastası. Bu kitapla ilgili söyleyeceğim ilk söz şudur ki; yazarın adını kapatıp okusaydım kesinlikle telif bir kitap olduğunu söylerdim. Konusu, kurgusu, çizimlerdeki desenler o kadar bizden ki… Yazarın coğrafyamızla bir bağlantısı olmuş mu diye merak edip yaşam öyküsüne baktım, o da değil. Yaşam öyküsündeki şu ifade ise kendisine daha çok yakınlık duymamı sağladı: “Çocuklara televizyonu kapatmalarını ve içlerindeki o sesi dinlemelerini öneriyor.” Kitapta büyükannesiyle büyüyen hemen her çocuğun yaşayabileceği türden bir hikâye okuyoruz. Bir çocuğun korkularının üstesinden gelebilmesi için göstermesi gereken davranışlara sevkini büyükannecede görüyoruz. “Büyükannenin çiftliğinde alçak fırtına bulutları gezer, kuşlar yere yakın uçardı. Bulutlar keskin bir ışıkla parlar, kükreyen gök gürültüsü camları titretirdi. Büyükannenin torunu ise zor zamanlarda yatağın altına saklanırdı. Büyükannenin bu duruma karşı fikri ise Fırtına Pastası yapmaktı.” Büyükanneyle büyüyen çocukların yadırgamayacağı bir hikâye Fırtına Pastası. Patricia Polacco yazmış ve resimlemiş, Elif Şiir Şentekin dilimize çevirmiş. Çınar Yayınları bizimle buluşturmuş. 

*Uzaydaki Renkli Orman

Desenleri ile öne çıkan, baskı kalitesi ile farklılığını ortaya koyan bir kitap “Uzaydaki Renkli Orman.” Ilgım Veryeri Alaca yazmış ve resimlemiş. Yazar ve çizer ortaklıklarının uzun süreli olduğu durumlarda gördüğümüz kitaplar belli bir niteliğe ulaşmış olsa da, tek kalemde yazıp resimlenen kitapların da başka bir yeri olduğunu söyleyebilirim. Bunun yazarın, yazdığını dilediği gibi gösterme özgürlüğünün olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Kendini bir başkasına ifade etme sancısını yaşamıyor. Ilgım Veryeri Alaca da bu avantajı iyi kullananlardan. Uzaydaki Renkli Orman’da simli sarmaşıklar, gülen gelincikler, uzay sekoyaları ve her derde deva binbir diken, kök ve yaprak var. Eğer kitabın içindeki çizimlerden, renklerden ve desenlerden gözünüzü alabilirseniz, okunabiliyor da… Uzaydaki Renkli Orman, Koç Üniversitesi Yayınları’ndan.

*Odamda İnek Var

Odamda İnek Var, ilk iki kitaptan farklı bir kitap. Çünkü şiir kitabı. Hem de komik şiirler. Çocuklar için yazmak zor, onlar için şiir yazmak daha da zor. Ülkemiz edebiyatında şiirin hali de ortadayken… Nazmi Ağıl, çocukların kendi dilinden onların duygu dünyalarına seslenmiş. Gündelik hayatın içindeki muzip detayları şiirine dökmüş. Yüzümde tebessümle okudum her birini. “Kardeşim Nezle Olmuş” başlıklı şiir de bunlardan biri. “Nezle olmuş kız kardeşim/ Yattı bütün hafta sonu/ İyi bir abi olduğumdan/ Yalnız bırakmadım onu.// Başucunda durdum her an/O haap dese ben şuu dedim/ Aynı bardaktan su içtim/ Aynı tabaktan yedim.// Kardeşim sana ne oldu/ Ah, kıyamam canım, yazık/ Diyerek teselli için/ Yanağından öptüm sık sık.// Ama ettiğim dualar/ Hiç yerine ulaşmadı/ Ne yaptım ne ettiysem/ Bana virüs bulaşmadı.// İşte bugün pazartesi/ şanssız başladım güne/ Kardeşime yatak keyfi/ Bense okuldayım yine.” Nazmi Ağıl’ın şiirlerini Sezen Aksu Taşyürek resimlemiş, Kırmızı Kedi Çocuk bizimle buluşturmuş. 

*Sadako’nun Turnaları

Bazı kitaplar çocuk kitabından öte bir kimliğe bürünüyor. Sadako’nun Turnaları bunlardan biri. Koca bir kentin üzerine çöken bir kara bulut… Küçücük bir kız çocuğu… Olanlardan habersiz çimlerin üzerinde, cırcır böceklerini kovalıyordu neşe içinde. Yıllar sonra hastalandı. Bir Japon efsanesinden öğrendiğine göre, kâğıt katlayarak bin tane turna kuşu yaparsa dileği gerçekleşecekti. Sağlığına kavuşmak için durmaksızın turna kuşu yapmaya başladı. O kuşları yaptıkça benim yüreğimin sızısı arttı. Sadako’nun Turnaları Japon kültürüne ait birçok detayı barındırıyor içinde. Gerçek bir yaşamöyküsü olması kitabın ağırlığını da artırıyor. Çocuklara anlatmakta zorlandığımız ölüm konusu üzerine etkileyici bir kitap. Arden Yayınları etiketiyle, Osman Tunaman’ın çevirisiyle.

edebiyathaber.net (16 Mayıs 2022)

Yorum yapın