Bilişim terimlerinin mucidi adına özel ödül

Kasım 17, 2020

Bilişim terimlerinin mucidi adına özel ödül

Türkiye Bilişim Derneği (TBD), kurucusu ve “Bilişim”in de dahil olduğu 2 bin 500 bilimsel sözcüğü Türkçeye kazandıran Prof. Dr. Aydın Köksal onuruna düzenlediği bilim ödüllerinin bu yıl 3.’sünü verecek.

Türkiye bilişimine yön veren TBD, bu yıl 37’incisini düzenleyeceği Ulusal Bilişim Kurultayı’nda (BİLİŞİM’2020); bilişimin isim babası ve TBD’nin Kurucu Başkanı Prof. Dr. Aydın Köksal adına bilim insanlarının ve bilişimcilerin katılabileceği “TBD Prof. Dr. Aydın Köksal Ödülleri’2020” yarışmasını düzenledi.

Ödül; Bilgisayar Mühendisliği Bilim Ödülü, Bilgisayar Mühendisliği Akademik Öğretim Ödülü, Özgün Yerli Yazılım Ödülü ve Yazılım Dışsatım Ödülü olmak üzere dört kategoride verilecek.

BİLİŞİME VE TÜRKÇEYE ADANAN BİR ÖDÜL

TBD, yarışmayı, gençlik yıllarından beri Türkiye’yi bilişim çağına taşımayı ilke edinmiş, akademik hayatı boyunca “Türkiye’yi Bilişim Toplumuna Dönüştürmek” için çabalamış, bu amaçla 1971 yılında TBD’yi kurmuş ve Türkçenin bir bilim dili olması için ömrünü adamış Prof. Dr. Aydın Köksal onuruna verecek.

Bilgisayar, bilgi işlem, bilişim, yazılım, çevrimiçi, yazıcı, bellek, donanım, iletişim, komut, bellek konumu, işletim gibi 2 bin 500’den fazla bilimsel sözcüğü Türkçeye kazandıran Prof. Dr. Aydın Köksal; İngilizce, Fransızca, İtalyanca, Almanca, İspanyolca bilmesine karşın, eğitimin dilinin ‘Türkçe’ olması gerektiği, yabancı dille öğretim veren ülkelerde, ulusal dillerin yok olduğu yönündeki uyarılarıyla da Türk bilim dünyasına damgasını vurmuştu.

BAŞVURULAR 30 KASIM’A KADAR YAPILABİLİR

Prof. Dr. Aydın Köksal Ödülleri yarışmasına, özgün bildiri, makale ya da kitap olarak yayımlanmış yapıtlarıyla akademisyenler, araştırmacılar ile üniversite ve endüstri kuruluşlarının Ar-Ge bölümlerinde çalışan bilim insanları katılabilecek.

Başvurular 30 Kasım 2020 Pazartesi günü saat 17:00’ye kadar TBD’ye elden ya da kurye ile teslim edilebilecek. Ödüle hak kazananlar 16-17 Aralık 2020 tarihlerinde düzenlenecek TBD Ulusal Bilişim Kurultayı Açılış oturumunda açıklanacak.

edebiyathaber.net (17 Kasım 2020)

Yorum yapın