Bilgin Adalı’nın sevilen iki macerası ilk kez tek kitapta

Kasım 10, 2023

Bilgin Adalı’nın sevilen iki macerası ilk kez tek kitapta

Bilgin Adalı’nın Hazine Dedektifleri adlı kitabı Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Çocukları tarihte gizemli serüvenlere çıkaran Bilgin Adalı bu romanında okurlarını on beşinci yüzyıldan tarihöncesine, arkeolojik kazılardan tarihî eser kaçakçılığına uzanan serüvenlere davet ediyor.

Can ve arkadaşları, İstanbul’un fethini işledikleri tarih dersinde Kariye hazinesinin gizemli öyküsünü duyunca, bu hazinenin izini sürmeye karar verirler. Tarih öğretmenleri Erdal Bey’in de desteğiyle, tarihin sayfalarında buldukları karmaşık bilgileri ve ipuçlarını bir araya getirerek günlerce çalışırlar. Bu arayış onlara yalnızca Kariye Müzesi’nin değil, hiç tahmin etmedikleri dönemlerin ve deneyimlerin de kapısını açacaktır.

Bilgin Adalı bu romanında okurlarını ‘Kariye Hazineleri”yle on beşinci yüzyıldan tarihöncesine, “Mezar Soyguncuları”yla da arkeolojik kazılardan tarihî eser kaçakçılığına uzanan serüvenlere davet ediyor.

Müzenin loş ışığından sonra, ışıl ışıl yaz güneşi gözlerini kamaştırdı. Plandaki okun gösterdiği yere bakmaya gittiler hemen. Tam okun gösterdiği yerde beş katlı bir apartman duruyordu. Bir şeyler bulabilmek umuduyla müzenin çevresini dolaştılar, sokaklarda gezindiler biraz. Sokaklardan birinde eski İstanbul evleri korunmuş, daha doğrusu özgün planlarına göre yeniden inşa edilmişti. O sokağı pek sevdiler. Selin bir sürü fotoğraf çekti orada. Ama çevrede, kendilerine ipucu verecek herhangi bir şeye rastlamamışlardı. Gizemli bir adamın varlığını öğrenmekten başka bir arpa boyu bile yol alamamışlardı o gün. Eve dönerken çocukların dördü de somurtuyordu.

Bilgin Adalı (1944 – 2012) AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda radyo ve televizyon programcılığı konusunda öğrenim gördü. 1968-1976 yılları arasında TRT Ankara Televizyonu’nda belgesel filmler, kültür ve sanat programları, çocuk ve gençlik programları hazırladı. 1973’te Türk Dil Kurumu üyeliğine seçildi. 1976’da Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Sinema TV bölümünde öğretim görevlisi, daha sonra bölüm başkanı oldu. 1984’te üniversiteden ayrılarak İstanbul’da reklam yazarlığı, yaratıcı yönetmenlik yaptı. Çocuklar için pek çok kitap yazdı. Eylül 2012’de aramızdan ayrıldı.

edebiyathaber.net (10 Kasım 2023)

“Bilgin Adalı’nın sevilen iki macerası ilk kez tek kitapta” üzerine bir yorum

Yorum yapın