Beyazıt Devlet Kütüphanesi Ağustos’ta açılıyor

Şubat 27, 2012

Beyazıt Devlet Kütüphanesi Ağustos’ta açılıyor

İstanbul İl Özel İdaresi’nin, 1884’te açılan ve Türkiye'nin ilk milli kütüphanesi olarak nitelenen Kütüphane-i Umumi-i Osmanî’deki, bugünkü adıyla Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ndeki yenileme çalışmaları Ağustos’ta tamamlanacak.

Geçtiğimiz yıl 125. yılını kutlayan Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde restorasyon çalışmaları devam ediyor.

İl Özel İdaresi’nin; 2009 yılında Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde başlattığı restorasyon çalışmaları, bugünkü yapılan çalışmalarla devam ediyor. Bu çalışma restorasyon çalışmalarının devamı ve tamamlama niteliğindedir. İstanbul Beyazıt Devlet Kütüphanesi İmaret Binası Restorasyonu ve Teşhir Tanzimi Yapılması İşi’ne, Kasım 2011’de başlandı. 4.234.040,83 TL bedelle sözleşmeye bağlanan işin, Ağustos 2012’de sonlandırılması planlanmaktadır.

Bugüne kadar yapı atıl durumundan arındırılmış, iç mekânlarda tesisat düzenlemelerine başlanmıştır. Fonksiyonuna ilişkin elektrik ve mekanik tesisatıyla ilgili uygulamalar devam etmektedir. Kütüphane ana mekânı olan okuma salonunda, kubbelerdeki kalemişi çalışmaları sürdürülmektedir.

Bu çalışmalarla birlikte; Türkiye’nin ilk devlet kütüphanesi olan Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nin bahçesinin ve meydanın kullanım alanı, bulunduğu bölge göz önüne alınarak yeniden düzenlenmektedir.

Kaynak: milliyet.com.tr (27 Şubat 2012)

1980’lerde ana yapıdan ayrı, bahçeye inşa edilmiş ve yemekhane olarak kullanılmış bina yıkılarak, depolama fonksiyonları ana bina içine kaydırılmıştır. Böylelikle özgün avlu yapısı, okuma avlusu olarak projesine göre yeniden düzenlenecektir.

Daha önce imarethane kısmı restore edilen kütüphanede kitap sergileme üniteleri, okuma salonu ve sergileme holleri ile özgün yapı değiştirilmeden yeniden düzenlenecek ve nadir eserler, iklimlendirilmiş vitrinlerin teşhir ve tanzimi ile korumaya alınarak sergilenecektir.

Yorum yapın