Ragıp Zarakolu AİHM’e başvurdu

Şubat 29, 2012

Ragıp Zarakolu AİHM’e başvurdu

İstanbul'da yürütülen “KCK” operasyonları kapsamında gözaltına alınan ve 120 gündür tutuklu bulunan yayıncı Ragıp Zarakolu, avukatları aracılığıyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.

İstanbul’da 28 Ekim 2011’de “KCK” adı altında gerçekleştirilen operasyonlarda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan yazar ve yayıncı Ragıp Zarakolu, avukatları aracılığıyla AİHM’ye başvurdu.

Dört ayı aşkın süredir Kandıra 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde tutulan Zarakolu adına avukatları Özcan Kılıç ve Azize Deniz Taşdemir, başvuruda bulundu.

Avukatları Zarakolu adına yaptıkları başvuruda gözaltı ve tutuklama süreçlerinde yaşanan hak ihlallerine değindi, 120 gündür “gizlilik” gerekçesiyle avukatlara dosya ile ilgili belgelerin verilmemesinin de uluslararası sözleşmelere aykırı olduğuna dikkat çekti.

Dilekçede, BDP gibi siyasi bir partinin tüzüğünde yer alan bir Siyaset Akademisi'nde ders verdiği için Zarakolu'nun tutuklanmasına yapılan itirazların da 13 gün sonra ret edildiğini hatırlatıldı.

'Tutuklama temelsiz'

Hukuki ve yasal açıdan Zarakolu'nun tutuklanmasının temelsiz olduğuna dikkat çekilen dilekçede, iç hukukta yer alan kefaletle serbest bırakma, güvenlik tedbirleri, adli kontrol altında tutma, yurtdışına çıkış yasağı gibi önlemlerin uygulanmamasının AİHM sözleşmesine aykırı olduğuna vurgu yapıldı. Zarakolu'nun cezaevi girişlerinde “ince arama” gerekçesiyle onur kırıcı uygulamalara maruz kaldığının da dilekçede altı çizilerek, “Yasal bir toplantıya katılarak burada yaptığı konuşma ve açıklamaların uygulamaların gerekçesi olarak gösterilmiş olmasının, ifade özgürlüğünü kısıtlanması ve ortadan kaldırılması. Bu uygulamalara karşı, iç hukukta etkili, elverişli ve yeterli başvuru yollarının bulunmaması nedeniyle Sözleşmenin 13. Maddesinin ihlaline neden olduğunu ileri sürmekte ve mahkemeye başvuru yapmayı gerekli görmektedir” denildi.

Dilekçede, Zarakolu'nun KCK'nin hiçbir alanında yer almamasına rağmen örgütün almış olduğu kararlar ve yaptığı çalışmalardan sorumlu tutulması, örgüt eylem, işlem ve kararları gerekçe gösterilerek suçlanmasının “suçların kişiselliği” ilkesine aykırı olduğuna dikkat çekildi.

İstanbul'da 28 Ekim 2011’de gerçekleştirilen operasyonlarda aralarında yayıncı-yazar Ragıp Zarakolu ve Prof. Büşra Ersanlı'nın bulunduğu 23 kişi tutuklanmıştı.

Kaynak: Medyaline (29 Şubat 2012)

Yorum yapın