Beton istilasına ekolojik bir alternatif: Çatı Bahçeleri çıktı

Ekim 27, 2021

Beton istilasına ekolojik bir alternatif: Çatı Bahçeleri çıktı

Mert Ekşi’nin Çatı Bahçeleri kitabı Yeni İnsan Yayınları’ndan yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Son 150 sene içerisinde insanın doğa üzerindeki etki ve denetimi had safhaya ulaştı. Bu durum pek çok çevresel sorunu beraberinde getirdi. Şehirler büyüyor, tarım alanları azalıyor ve doğal ekosistem çözülmeye uğruyor. Böyle bir ortamda çatı bahçelerinin önemi kaçınılmaz.
Yeşil Çatılar Her Yerde!
Çatılar permakültürün en önemli mekânlarından biri. Çatı bahçelerinin önemi ülkemizde yeteri kadar fark edilmemiş olabilir. İşte Mert Ekşi’nin kitabı bu noktada öne çıkıyor. Şehirleri betonlar tarafından istilaya uğramış Türkiye’de uygulanabilir bir çatı bahçeleri rehberi, alanında çok ciddi bir ihtiyacı karşılıyor.
Çatı Bahçeleri, sürdürülebilir ekolojik şehirler için oldukça cazip bir teklif. Dünyada oldukça yaygın çatı bahçeleri hakkında ülkemizde kapsamlı bir eser yazılmamış olması, Mert Ekşi’yi bu konu hakkında çalışmaya itiyor. Akademisyen ve Yeşil Çatı Araştırma Projesi yürütücüsü olan yazar, hortikültür alanındaki sayılı uzmanlardan.
Çatı Bahçeleri Hakkında Her Şey
Çatı Bahçeleri, son derece detaylı bir araştırma eseri. Çatı bahçelerinin tarihsel arka planından, çatı bahçeleri planlama ve uygulama pratiklerine kadar birçok teknik bilgi kitapta yer alıyor.
Bir çatı bahçesi oluşturmak için uygun yetiştirme koşulları nelerdir? Hangi bitki türleri çatı bahçesine uyum sağlar? Çatı bahçesinden gıda üretimi nasıl yapılır? Mert Ekşi, kitabında çatı bahçeleriyle ilgili bu gibi sorulara doyurucu ve açıklayıcı yanıtlar veriyor.
Eğer bir çatı bahçesi oluşturmak veya çatı bahçeleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız Çatı Bahçeleri’ne mutlaka göz atmanız gerekir. Çatı Bahçeleri bir temel kitap olarak okunabilir, veya uygulama ve pratikler için pekâlâ kullanılabilir.

Mert Ekşi kimdir?
Doç. Dr. Mert Ekşi, lisans öğrenimini 2003 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünde, yüksek lisans ve doktora eğitimini İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Programında tamamlamıştır.

2006 yılında bu yana İstanbul Üniversitesi – Cerrahpaşa Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümünde görev yapmaktadır. ABD Michigan State Üniversitesi Hortikültür Bölümü Yeşil Çatı Araştırma Programı kapsamında bir yıl süre ile doktora sonrası misafir araştırmacı olarak yer almıştır. Hâlen 2010 yılında kurmuş olduğu İÜC Yeşil Çatı Araştırma Projesi’nin yürütücülüğünü sürdürmektedir.

Akademik çalışmalarını yüzeysel akış yönetimi, bitki ve yetiştirme ortamı seçimi gibi deneysel yeşil çatı araştırmaları ile sürdürülebilir peyzaj uygulamaları üzerine yoğunlaştırmıştır. Bunun yanı sıra, peyzaj yapıları, peyzaj mimarlığında terim kullanımı ve kavramsal araştırmalar üzerine çalışmalar yürütmekte, dersler vermektedir.

Kitabımızla ilgili daha fazla bilgi almak için: [email protected]

edebiyathaber.net (27 Ekim 2021)

Yorum yapın