Berat Alanyalı’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Eylül 9, 2020

Berat Alanyalı’ya 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Çocuklar, gezegenimizde daha iyi bir gelecek için umut bağladığım değerli bireyler. Onların hayata bilgiyle, içgörüyle, sanatın sağladığı içsel zenginlikle hazırlanmasında katkım olsun istiyorum. İsteğin ötesinde, gelecek kuşaklara duyduğum sorumluluk bu. İyi edebiyat, sağlam bir hayat kılavuzu. Çocuklukta okunanların, benimsenecek  değerlerde belirleyici olacağına inanıyorum. Bu nedenle çocuklar için edebiyatı önemsiyorum. Çocuklara edebiyat yoluyla iyi olanı göstermek, onların merak ve yaratıcılıklarını uyandırmak hem doğru, hem zevkli geliyor bana. Ben yetişkinler için de yazıyorum. Ancak çocuklar için yazarken başka bir keyif alıyorum, bu da benim armağanım.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

Şanslıydım, okumayı seven iki ablam vardı. İlk hangi kitap geçti elime, çok net anımsamıyorum. Ama bende iz bırakan ilk kitapları sorarsanız, P.L. Travers’in Marry Poppins’inde çok eğlenmiştim, James Matthew Barrie’nin Peter Pan’ında büyülenmiştim, Ferenc Molnar’ın Pal Sokağı Çocukları’nda çok ağlamıştım. Louisa May Alcott’un Küçük Kadınlar, İyi Hanımlar, Küçük Erkekler, Jo’nun Çocukları adlı romanları ise tüm sıcaklığıyla halen aklımdadır. 

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Bu düşünceye hiç kapılmadım. İyi yazılmış, özenle hazırlanmış kitaplar bana sevinç veriyor, kutlama duygusu uyandırıyor. Önemli olan onların ortaya çıkmış ve okurla buluşmuş olması.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Ali Volkan Erdemir’in yazdığı, Doğan Egmont’un yayımladığı Maruko’nun Yolculuğu adlı romanı okudum. Yaprak adlı hayvansever minik kızın, bir marul yaprağında bulduğu salyangoz Maruko ile arkadaşlığını anlatıyor. Birlikte çıktıkları renkli yolculuk, başlarından geçen birçok serüven sevimli bir dille aktarılmış. Çocukların severek okuyacakları bir kitap.

edebiyathaber.net (9 Eylül 2020)

Yorum yapın