Bendine Sığmayan İstanbul konferansı’ndan “İnsan ve Doğa” temalı yeni söyleşi programı

Mayıs 25, 2021

Bendine Sığmayan İstanbul konferansı’ndan “İnsan ve Doğa” temalı yeni söyleşi programı

Istanbul Unbound (Bendine Sığmayan İstanbul) konferansı yeni bir söyleşi programına zemin oluşturdu. Konferans kapsamında gösterilen, ekoloji ve sanat çalışmaları yürüten birbuçuk kolektifi tarafından düzenlenen 29,9 km başlıklı video programındaki çalışmaları merkezine alan çevrimiçi söyleşi serisinin ilk etkinliğinde, artık jeolojik bir oluşum haline gelen Calx ruderalis Istanbulensis isimli inşaat atıkları konuşulacak. İki oturumdan oluşan ikinci etkinlikte ise, İstanbul’un balıkları ve “ekolojik keder” konuları masaya yatırılacak. Doğal-yapay, canlı-cansız gibi kavramlara atfettiğimiz anlamları sorgulayan 29,9 km Söyleşileri, 26 ve 29 Mayıs’da Zoom Meeting uygulaması üzerinden gerçekleşecek.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü ve Pera Müzesi’nin geçtiğimiz Nisan ayında düzenlediğiIstanbul Unbound: Environmental Approaches to the City (Bendine Sığmayan İstanbul: Kente Çevresel Yaklaşımlar) konferansı, dünyanın çeşitli ülkelerinden geniş bir katılımcı kitlesi tarafından izlenmişti. Konferansın gündeme taşıdığı konuları farklı boyutlarıyla tartışmaya açmaya hazırlanan Istanbul Unbound ekibi, 29,9 km başlıklı video programında gösterilen çalışmaları bu kez 29,9 km Söyleşileri ile mercek altına alıyor. Söyleşi serisinin ilk etkinliği, içinde bulunduğumuz jeolojik çağı temsil eden ve çoğunlukla İstanbul’un Marmara Denizi banliyölerinden olan Prens Adaları kıyılarında toplanmış Calx ruderalis Istanbulensis numunelerini odağına alıyor. İkinci etkinlikte ise konferans iki farklı video çevresinde balıklar, deniz ve çevresel kaygı konuları işleniyor. Kirlilik, insanın doğadaki yeri ve yapay-doğal ayrımının irdeleneceği ilk etkinlik 26 Mayıs Çarşamba günü 19.00’da, ikinci etkinlik ise 29 Mayıs Cuma günü saat 18.00’de Zoom Meeting uygulaması üzerinden ücretsiz  gerçekleşecek.

Yapay ve doğal arasında belirsizleşen sınırlar

29.9 km Söyleşileri’nin ilk etkinliği, Calx ruderalis Istanbulensis adı verilen inşaat atıklarının kent dokusu ve tarihi üzerinde yarattığı etkiyi tartışıyor. 1984’ten beri korunan, motorlu trafiğin bulunmadığı, kentsel ve doğal sit statüsündeki Prens Adaları, kentin diğer ilçelerindeki yoğun yapılaşma ve hızlı kentleşme ile çarpıcı bir tezat oluştururken, kıyı alanlarıyla inşaat atığının İstanbul’un deniz ve kara ekosistemleri üzerinde yarattığı etkinin ölçülebildiği bir test alanı sağlar. Artık doğa tarihi müzelerinin doğal oluşumlar koleksiyonlarının bir parçası haline gelen bu numuneler, insanın doğaya etkisini nasıl değerlendirmemiz gerektiği konusunda yeni bir perspektif sağlıyor. Kentin yaşam döngüsü ve insan olmayan sakinlerinin haklarına dair başlıkların masaya yatırılacağı etkinliğin konuşmacıları Timur Hammond, Elif Kendir-Beraha, Aslıhan Demirtaş ve Ali Mahmut Demirel. Kayıt için tıklayın.


Balık ve deniz hikayelerine yeni bir bakış

Söyleşi serisinin ikinci etkinliğinde Slow Food hareketinin lüfer peşinde verdiği mücadele ekseninde, Balıkların İstanbul’u, Bakaliaros videosunda Ali ve Yüksel Kaptan’ın ağzından dinlediğimiz balıkların geçmişi ve geleceği konuşuluyor. Boğaz’ın hikayesinin balıklar üzerinden anlatıldığı söyleşide, Ayşenur Arslanoğlu, Özden Demir ve Mert H. Atalay kent mitolojisini yeniden gündeme getiriyor.

Etkinliğin ikinci kısmında ise Solastalji konusu işleniyor. İstanbul’un Beykoz semtine, insan ve insan olmayan bütün sakinlerini bir arada düşünerek çevreci bir bakıştan yaklaşan Deniz Küstü: Beykoz’da Solastalji ve Ekolojik Keder videosunun içerdiği kavramlara odaklanan söyleşi, denizin ve doğal hayatın insan ruhuna etkisini masaya yaratıyor. İnsanın kendisini tam da evindeyken yersiz yurtsuz hissetmesini konu alan solastalji kavramı, kendimizi içine rahatlıkla yerleştirdiğimiz kültürel ve ekolojik dünyamızın çoğu kez ölçülemeyen değişimi ve tahribatı karşısında hissettiğimiz kederin bir türü olarak da algılanabilir. Söyleşi, Deniz Gündoğan İbrişim, Aysim Türkmen ve Serhan Erkol’un katılımıyla gerçekleşecek. Kayıt için tıklayın.

Etkinlik Programı:

26 Mayıs Çarşamba

19.00     Calx ruderalis subsp. Istanbulensis

Timur Hammond, Elif Kendir-Beraha, Aslıhan Demirtaş ve Ali Mahmut Demirel

29 Mayıs Cuma

18.00     Balıkların İstanbul’u, Bakaliaros

Ayşenur Arslanoğlu, Özden Demir, Mert H. Atalay

18:45     Deniz Küstü: Beykoz’da Solastalji ve Ekolojik Keder

Deniz Gündoğan İbrişim, Aysim Türkmen, Serhan Erkol

edebiyathaber.net (25 Mayıs 2021)

Yorum yapın