“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Tuğçe Isıyel

Şubat 1, 2023

“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Tuğçe Isıyel

Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr’de hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”, yeni bölümünün odağına Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Polonyalı yazar Olga Tokarczuk’un doğayla bütünleşmiş romanı Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde’yi alıyor. Başarır’ın bölüm konuğu klinik psikolog Tuğçe Isıyel, bu ekolojik romandan yola çıkarak insanlığın kendi gücüyle sarhoş olmasının sonuçlarına dair önemli noktalara değiniyor: “İnsan kendi gücünün sarhoşu oldukça, daha narsistik bir tuzağa düştükçe doğaya hükmedebileceğine, onun üzerinde bir tahakküm kuracağına inanmaya başlıyor. Ve ne yazık ki insan-doğa ilişkisi çok kibirli bir hal aldı. Kendi cehennemimize odun taşıyoruz aslında.”

“Biz insanlar bir mükemmellik saplantısı içindeyiz”

Romanın gerilim tadını alsa da Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde’yi daha çok “ekolojik farkındalık yaratmaya çalışan bir roman” olarak gördüğünü söyleyen Tuğçe Isıyel “Doğada kusursuzluk diye bir şey yok, mükemmel diye bir şey yok,” diyor ve ekliyor: “Biz insanlar bir mükemmellik saplantısı içindeyiz. Ve sanki o kusurlu taraf, insanın zaafları, karanlık tarafları, aslında doğada da gördüğümüz şeyler, -insan da doğanın bir parçası olduğu için- insanı da içre kavramlar. Romandaki yaşlanma fikri, o köhne evler, o sisli manzaralar… Günlük güneşlik bir yer değil orası. İnsanın o karanlık yanlarına, o kusurlu yanlarına bir gönderme yapıyor.”

Sür Pulluğunu Ölülerin Kemikleri Üzerinde’nin bir masal kitabı gibi olduğunu söyleyen Tuğçe Isıyel “Çok mistik bir tarafı var fakat bir yandan da doğayla kurduğumuz o kibirli ilişkiyi, o adalet arayışını, insanın doğa üzerindeki tahakkümünü, gücünü bir istismar aracı olarak kullanmasını çok güzel ifade etmiş bir kitap olduğunu düşünüyorum,” yorumunu yapıyor. Rebecca Solnit’in “Bir yarayı görünür kılarak, ortaya çıkarmak, genelde onu iyileştirmenin ilk adımıdır,” sözünü hatırlatan Isıyel “Bu kitap okunmalı çünkü o yarayı, o doğayla kurduğumuz tahribat ilişkisini ve o adaletsizliği çok güzel öne çıkartıyor,” diyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (1 Şubat 2023)

Yorum yapın