“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Sezgi Durgun

Nisan 6, 2023

“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Sezgi Durgun

Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır’ın storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünün konuğu Sezgi Durgun.

Bu bölümün konusu, 20. yüzyılın önde gelen psikiyatrlarından Viktor E. Frankl ve otuzun üzerinde dile çevrilen, bütün dünyada 15 milyondan daha fazla satan başucu kitabı İnsanın Anlam Arayışı. Başarır, popüler psikoloji kitapları alanında yıllardır tahtını kimselere kaptırmayan bu kitabı akademisyen Doç. Dr. Sezgi Durgun ile konuşuyor. “Kitabı 10 sene kadar önce okumuştum. Açıkçası kitabın şu andaki anlamıyla o zamanki anlamı arasında bayağı bir fark görüyorum. Ve birçok şeyi daha iyi kavradığımı görüyorum kitaba baktığımda” diyen Durgun, kitabın zor günlerde neye tutunacağımıza dair bir rehber olarak da görülebileceğine dikkat çekiyor.

Sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde Deniz Yüce Başarır, kendisi de toplama kamplarında uzun süre bulunmuş nörolog ve psikolog Viktor E. Frankl ve 1946 yılında yazdığı kitabını felsefi bir bakış açısından değerlendirmek üzere, konuğu akademisyen Sezgi Durgun ile derin bir sohbete dalıyor. Durgun, İnsanın Anlam Arayışı’nın “Frankl’ın toplama kamplarında yaşadıkları kadar, Üçüncü Viyana Ekolü olarak anılan, kendi geliştirdiği psikoterapi yöntemi logoterapiyi de anlatan bir kitap” sözleriyle ifade ederken; Başarır da “İnsanın Anlam Arayışı, ölümden, zulümden, toplumsal trajediden söz eden bir kitap. Ama tuhaftır, umutlu bir kitap da diğer yandan. Frankl, toplama kampından çıkıp kitabını bitirmeyi başarmış işte. Üstelik o kitap tüm dünyada fırtınalar estirmiş, estirmekte. Frankl her ne kadar o zor koşullarda hayaliyle yaşama sarıldığı karısını kaybetmiş olsa da yeni bir hayat kurmayı başarmış” cümlelerine yer veriyor.


“Bütün her şeyimizden soyunduğumuzda kimliğimizden, dinimizden, dilimizden, cinsiyetimizden soyunduğumuzda bir varlık olarak biz neyiz?…”

Varlığın anlamının ne olduğundan bahseden Durgun, “çıplak varoluş terimine dikkat etmemiz lazım” diyor ve anlatıyor: “Varlığı düşündürüyor bize. Bütün her şeyimizden soyunduğumuzda kimliğimizden, dinimizden, dilimizden, cinsiyetimizden soyunduğumuzda bir varlık olarak biz neyiz? Orada belki yargısızlık da var. Ne bir hayvan ne bir insan… Herhangi bir türün de ötesinde sadece varlığın anlamı üzerine düşünmek bence çok önemli. Varlığın anlamı üzerine ontolojik bir kriz aslında bu.” Başarır’ın, 21. yüzyılda herkesin hayatına bir anlam bulma sorunsalının daha da derinleşmesiyle Frankl’ın söylediklerinin daha etkili olduğunu belirtmesine istinaden Durgun “Tek bir varlığın ya da insan türünün üyeleri olarak, duygudaşlık üzerinden, ötekileştirmekten ziyade, tekrar ortak anlama dönebiliriz. Kolektife tekrar bir çağrı görüyorum ben burada. Dayanışmaya dönük, birbirine tutunmaya dönük. İnsanın kendini aslında bir başkasında tanıdığı ve anlamı bu şekilde, bu yolculukla bulabileceği için de bilinci dışarıya yükseltmek gibi bir yol seçiyor gibi geliyor bana.” yorumunu yapıyor.

“Frankl için anlam arayışı çerçevesinde, sanat ve edebiyatın ne kadar büyük bir kaynak olduğunu görüyorum”

Frankl için anlam arayışı çerçevesinde, sanat ve edebiyatın ne kadar büyük bir kaynak olduğunu gördüğünü söyleyen Sezgi Durgun “Özellikle son dönemde kişisel gelişim metinlerinin artmasının yanında edebiyatın gücünün yeniden keşfedilmesinin gerektiğini görüyorum. Frankl’ın da Büyülü Dağ’a verdiği bir referans var. Maneviyatın, kişinin içsel yaşamının dışsal olan hayatla buluşması, daha önce üretilmiş imgelerle sanatın katkısıyla onarılabiliyor. Bütünsel olarak baktığınızda, bütün anlam dünyasını felsefecilerden edebiyatçılardan, kendisindeki imgelerle birleştirerek kurduğunu ve bunun da bir yaşam kaynağı olduğunu görüyoruz…” diyor.

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor.

Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (6 Nisan 2023)

Yorum yapın