Pera Film’in Onur Haftası programı başladı

Haziran 21, 2023

Pera Film’in Onur Haftası programı başladı

Pera Film, Onur Haftası’nı “Kim Daha İyi Bir Hikâye İstemez ki?” başlıklı programla kutluyor. Önemli festivallerde izleyiciyle buluşmuş filmlerin yer aldığı program 21 Haziran – 19  Temmuz tarihleri arasında Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilir.

Pera Müzesi Film ve Video Programları, Başka Sinema Koordinatörü Cenan Tüzel’le birlikte Onur Haftası kapsamında bu yıl “Kim Daha İyi Bir Hikâye İstemez ki?” başlıklı seçkiyi hazırladı. İsmini, Amerikalı şair Richard Siken’ın Litany in Which Certain Things Are Crossed Out şiirindeki “Daha iyi bir hikâye istiyorsun. Kim istemez ki?” dizesinden alan program, kuir karakterlerin daha ideal bir dünyada var olma çabasıyla beraber kendi ideal dünyalarını kurma hikâyelerini sinemaseverlerle paylaşıyor.

Peter Strickland’in yönetmenliğini üstlendiği Burgonya Dükü, iki âşık olan Cynthia ve Evelyn’in efendi – köle rollerini oynayarak hayata geçirdikleri fantezi dünyalarını anlatan filmde, Cynthia zamanla keyif vermemeye başlayan bu güç oyununda alışıldık bir ilişki özlemine ihtiyaç duyarken aşığı Evelyn’in ise bu oyunlarını daha uç noktalara taşımasını konu ediyor.

Kendisi de trans bir kadın olan Isabel Sandoval’ın yönetmenliğini üstlendiği ve aynı zamanda oynadığı Ortak Bir Dil, 2019 yılında Venedik Festivali’ne seçilerek tarihe geçen güçlü ve bağımsız bir drama filmi. Brooklyn, Brighton Beach’te yaşlı bir Rus kadın olan Olga’nın, bakıcısı olarak belgesiz çalışan ve yaşayan Filipinli trans kadın Olivia’yı anlatan film, Olga’nın torunu Alex ile tanışınca hayatı karmaşık bir hale dönüşen Olivia’nın, sınır dışı edilme korkusunu, yeni ilişkisini ve ülkede kalmanın yollarını arayan dramatik hikayesini seyirciye aktarıyor. 

Yönetmen Tsai Ming-liang tarafından beyaz perdeye aktarılan Tayvan yapımı Günler filmi ise, kronik bir hastalığı için Hong-Kong’da tedavi arayan ve şehirde yalnız dolaşan bir adam olan Kang ile Bangkok’ta çalışan Laoslu göçmen Non’un iyileşme ve şefkat üzerine bir araya gelmesini konu alan bir hikâyeyi anlatıyor. 

“Kim Daha İyi Bir Hikâye İstemez ki?”filmprogramı 19 Temmuz’a kadar Pera Müzesi Oditoryumu’nda ücretsiz izlenebilir.

Bu program kapsamındaki film gösterimleri ücretsizdir. Rezervasyon alınmamaktadır. Yasal düzenlemeler uyarınca aksi belirtilmediği sürece tüm gösterimler 18+ uygulamasına tabidir.

edebiyathaber.net (21 Haziran 2023)

Yorum yapın