“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu çevirmen Eren Yücesan Cendey

Ocak 21, 2022

“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu çevirmen Eren Yücesan Cendey

Deniz Yüce Başarır storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde, gizemli İtalyan yazar Elena Ferrante’ye ve çok ses getiren dörtlemesi Napoli Romanları’na odaklanıyor. Dörtlemenin ilk kitabı Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım’dan yola çıkan bölümün konuğu ise, Ferrante’nin çevirmeni Eren Yücesan Cendey.

Müstear isimle yazdığı bilinen Elena Ferrante’nin kimliğini gizlemesinin, ününe katkı sağladığını düşünen Cendey yazarın bu konudaki görüşünü, onun sözleriyle aktarıyor: “Ben çocuğumu okula götüren bir veli gibi davranmak istemiyorum, ben çocuğumu büyüttüm okula emanet ettim. Peşi sıra gidip dikizleyen veliler gibi davranmak istemiyorum.” Usta çevirmen, çok sevilen dörtleme içinse “Napoli Romanları kadın arkadaşlığını anlatırken gücünü gerçekliğinden alıyor bence. Mutlaka böyle bir arkadaşlık yaşamış olmalı: Çok çekişmeli, çok iddialı, çok hırslı, çok küsüşmeli ama kesinlikle birbiri olmadan yapamayan iki arkadaşın hikâyesi,” yorumunu paylaşıyor. 

Deneyimli yayıncı Deniz Yüce Başarır’ın sohbetle bilgiyi buluşturan podcast serisi “Ben Okurum”un yeni bölümünde aslında bir değil dört roman birden var. Başarır, müstear isimle yazdığı bilinen İtalyan yazar Elena Ferrante’nin tüm dünyada çok ilgi gören dörtlemesi Napoli Romanları’nın birinci kitabı Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım’dan yola çıkan programda, Ferrante’nin çevirmeni Eren Yücesan Cendey’i ağırlıyor. Romanların merkezinde yer alan Lenu ve Lila adlı kadın karakterler kadar, Napoli’nin tekinsiz sokaklarının şiddeti, annelik ve kadınlık kavramlarının hassas dengesi, arkadaşlık, toplumsal çürüme gibi konuları da kapsayan sohbet, Başarır’ın her zamanki gibi romandan okuduğu alıntılarla renkleniyor.

Bölüm konuğu Eren Yücesan Cendey “Napoli’deki annelerin o dönem kendilerini kurtarmak, kendilerini özgürleştirmek gibi bir niyetleri, hevesleri dahi yok. Bu ilk olarak bizim kızlardan Lenu’da ortaya çıkıyor,” diyor ve devam ediyor: Ferrante’nin metinlerinin ateşleyici gücü olan öfke kadınların, özellikle Napoli’deki kadınların, haklarını ele geçirmesi isteğiyle ilgili. Ferrante için “Hiç sıkıcı olmayan bir anlatımı var. Kurgu mükemmel. Merak unsuru hep gergin kalıyor. Ben Elena Ferrante’yi böyle içinden sözcükler çağlayan biri olarak görüyorum. Hiç durmadan anlatmak, yazmak istiyor,” yorumunu yapan Cendey, “şahane bir arkadaşlık romanı” olarak tanımladığı Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım ve Napoli Romanları içinse “Herkes bu dörtlemeyi okusun istiyorum. Ben çevremden hep şunu duydum, herkesin hayatında bir Lila var,” diyor.  

Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (21 Ocak 2021)

Yorum yapın