“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Ayça Şen

Mayıs 25, 2022

“Ben Okurum”un yeni bölüm konuğu Ayça Şen

Deniz Yüce Başarır, storytel.tr sponsorluğunda hazırladığı podcast serisi “Ben Okurum”un, rock’n roll dünyasının kapılarını aralayan yeni bölümünde radyocu ve yazar Ayça Şen’i ağırlıyor. 

İkili, Beat kuşağının en önemli isimlerinden Patti Smith ve onun, önce sevgilisi ömür boyu da dostu olan fotoğraf sanatçısı Robert Mapplethorpe ile anılarını anlattığı Çoluk Çocuk adlı kitabı üzerine zengin bir sohbete imza atıyor. Ayça Şen “Aşk hali birbirine ve kendine yalan söylememek. Patti ile Robert’ın aşkı da yalansız,” diyor ve ekliyor: “Patti ile Robert birbirlerini ve kendileri bulmaya çalışan iki kişi. Bir yol arkadaşlığı onlarınki. Zaten ilişkiler böyle bir şey değil midir? Birbirini görürsün, birbirinde yansımanı görürsün ve herkes kendi yansımasıyla kendi arayışındadır.” 

Beat kuşağının en önemli isimlerinden, Punk’ın vaftiz anası olarak anılan şair, şarkıcı, söz yazarı, ressam ve aktivist Patti Smith’in önce sevgilisi, ömür boyu da dostu olan fotoğraf sanatçısı Robert Mapplethorpe ile anılarını anlattığı Çoluk Çocuk adlı kitabı odağına alan bölümde Deniz Yüce Başarır’ın konuğu radyocu, yazar Ayça Şen oluyor. 1967 yılında New York’ta tanışan ve birlikte üreten iki genç sanatçının aşkını merkeze alan kitapta 68 ruhu da esiyor, 70’lerin renkli, isyankâr havası da. Bob Dylan, Janis Joplin, Alan Ginsberg, Jimi Morrison, Andy Warhol gibi isimler de hem satır aralarında hem de sohbetin içinde dolaşıyor. Her zaman olduğu gibi Başarır, bu anıların en can alıcı bölümlerinden bazılarını seslendiriyor. 

Bölüm konuğu Ayça Şen “Punk bir etiketti benim için ama bu kitabı okuyunca anladım ki bir yaşam tarzıymış. Patti Smith gibi yaşadığımı sanıyordum ben de ama öyle olmadığını anladım,” diyor ve sözlerine “Beat kuşağı bizden daha cesurmuş. Daha özgür çocuklar onlar. Keşfetmeye gelmişler. Biz de keşfe gelmişiz ama bir yandan da keşfederken de ne deniyorsa onu yapmaya gelmişiz gibi. Ben kendimi öyle görüyorum. Şu andaki gençliği çok daha özgür buluyorum ben,” diye devam ediyor. 

Çoluk Çocuk için “Bu kitap biraz da edebiyatın, sanatın neden oluştuğunu da hatırlatıyor insana,” yorumunu yapan Ayça Şen ekliyor: “Sanat tamamen samimiyet.” Şen, “Şiirle başlayan bir insan zaten elini oynattığı zaman resim de yapar,” diyor ve Patti Smith için “O da şiirle çok haşır neşir olmuş biri. Aslında o şair. Düz yazısından, anlattıklarından anlıyorsun ki, o bir şair,” tespitini yapıyor. 
Yayıncılık dünyasının deneyimli ismi Deniz Yüce Başarır, “Ben Okurum” adlı podcast serisinin her bölümünde farklı bir konukla birlikte farklı bir kitaba odaklanıyor. Kitaplar üzerine bir arkadaş sohbeti tadında ilerleyen ve aynı zamanda bilgilendiren podcast’te Başarır, kitabın ona hissettirdiklerini anlatırken yazarıyla ilgili anahtar niteliğinde bilgiler vermeyi de ihmal etmiyor. Storytel Türkiye’nin sponsorluğunda hazırlanan “Ben Okurum”un tüm bölümlerine Storytel, Spotify, Apple Podcasts, Podtail, CastBox ve Simplecast’ten ulaşılabilir.

edebiyathaber.net (25 Mayıs 2022)

Yorum yapın