Ben Cosmo: Carlie Sorosiak’tan dokunaklı ve kalbinizi ısıtacak bir köpeğin hikayesi! | Ada Eşiz

Ocak 11, 2021

Ben Cosmo: Carlie Sorosiak’tan dokunaklı ve kalbinizi ısıtacak bir köpeğin hikayesi! | Ada Eşiz

Cosmo, on üç yaşında, Kendisinin de belirttiği gibi insan yaşıyla seksen iki, Golden retriever türü bir köpek. Zora ve David, onu doğduğu garajdan aldıktan yaklaşık bir yıl sonra bebekleri Max dünyaya gelir. İşte o gün, Cosmo, kendine bir söz verir: Ne olursa olsun, ailesi ve özellikle küçük kardeşi Maxi son nefesine kadar koruyacaktır. Şimdi annesi, babası, erkek kardeşi Max ve kız kardeşi Emmaline ile tek katlı taş bir binada yaşıyordur. Koruma görevi genellikle alt sokaktaki “şeytani” çoban köpeği için uyarılar yapmak veya daha sonrası için pastırma kaçırmakla sınırlı olsa da  son zamanlarda  artık Cosmo için yeni bir anlam kazanıyor, ailesini dağılmaktan kurtarmak!

Kitap, samimi bir Cadılar Bayramı ortamı ile başlıyor. Baba, Max, Emmaline ve Cosmo küstümlerini giyip şeker toplamaya gidip  eve döndüklerinde huzurlu bir günün ardından anne ve babanın tartışmaları başlar. Son zamanlarda Emmaline ve Max oldukça endişelidirler  çünkü ebeveynleri gittikçe daha fazla kavga ederler. “Boşanma” kelimesinin evde dolaşmaya başlamasıyla Max’in korkuları iyice şiddetlenir: Eğer anne ve babası ayrılırsa bu ne anlama gelecek? Ya Max ve Cosmo da ayrılmak zorunda kalırsa? Annesinin Afganistan’dan dönen kardeşi Reggie, ayrılmaz ikiliyi,  bir serbest stil dans yarışmasına hazırlanmaları için  özel bir köpek klübüne götürür. Max’in aklına ailesini bir arada tutabilmek için harika bir fikir gelir: Dans yarışmasını kazanmak! Yaşı, utangaçlığı, endişeleri gibi engellere rağmen ailesi için her şeyi yapmaya hazır olan Cosmo kendisini tamamen bu yarışa adar ve bu noktadan sonra, Max ile Cosmo’nun kalp ısıtan ilişkisini, aileyi bir arada tutma çabalarını, birbirlerine olan sonsuz sevgilerini ve dans yarışması maceralarını okuyoruz.

“Okuldaki bir çocuğun başına da gelmişti. Annesiyle babası boşandı. Çocuk annesiyle yaşamaya başladı ama köpeği babası aldı. Genellikle böyle oluyor galiba. Anneler çocukları alıyor ama babaların da yanında birisi olması gerekiyor çünkü yalnız kalmak istemiyorlar. Bu haksızlık. Hiç doğru değil. Büyükler ne istiyorsa yapabilir. Çocuklar neden en iyi arkadaşlarından boşanmak zorundalar ki?”

Ben Cosmo”, tıpkı “ Can Dostum “ gibi merkezine patili dostlarımızı alan çok sevimli bir kitap. Anlatıcımız ve kitaba adını veren Cosmo’nün gözünden dünyaya bakıyoruz. Benim can dostum olan köpeğimin aklından geçenleri  çok merak eder, tahmin etmeye çalışır hatta o kalbimi çalan bakışlarına anlam üreterek onun kafa sesi olmaya bayılırım. Hayvan sevgisini ve patili dostluğunu derinden  yaşayanlar için de Cosmo ilham olacak. Onun düşüncelerini okurken yüzümden gülümsemeniz eksik olmuyor. Şekere olan düşkünlüğü, pastırma kaçırmaları, ailesine olan sadakati… Cosmo’nun aklından geçenler o kadar sahici yazılmış ki hayvan dostunuza bakış açınızı geliştiriyor.

“Köpek-insan” dostluğu ve  aralarındaki, sadakat, tarih boyunca bir sürü filme, yazıya, kitaplara konuk olmuş. “Ben Cosmo” işte  bu dostluk temasını  çok içten ele almış. Bir köpeğiniz olduğunda hüzününüzü, heyecanınızı, mutluluğunuzu paylaştığınız bir hayat arkadaşı edinirsiniz. Siz hayatınızı onunla paylaşırsınız ama unutmayın ki onun bütün dünyası sadece siz olursunuz. Hepimizin dışarıda da bir hayatı var: İş, okul, arkadaşlıklar… Oysa köpeğiniz hayatının merkezine yalnızca  sizi koyar. O adeta sizin için yaşar, onun gözlerinde de yüreğinde de  sadece siz olursunuz. İşte tam bu noktayı çok iyi yakalayan Ben Cosmo okuyucu için farklı bir pencere açmış. Cosmo’nun ailesi için yapmayacağı, daha doğrusu yapamayacağı hiçbir şey yok. Varlığını onları bir arada tutmaya, gülümsetmeye, korumaya adamış bir karakter. Önüne birçok engel çıksa da asla yılmıyor çünkü ailesine olan sevgisinden daha büyük, daha önemli hiçbir şeyi yok.

Cosmo’nun Max’e olan sevgisi ve bağlılığı içinizi ısıtacak; düşünceleri ise yüzünüzde kitap boyunca bir gülümseme bırakacak.  Hikaye onun ağzından öyle samimi ve yalın bir dille anlatılmış ki elinize aldığınızda bırakamayacak ancak bir oturuşta bitince de hayıflanacaksınız.  Cosmo’nun sesini kitabı okuyup bitirdikten  sonra bile kulaklarınızda duymaya devam edeceksiniz. Yazıyı kitaptan güzel bir alıntıyla bitirelim:

Kalplerini korumalıyım çünkü Max benim kalbimi hep korudu.”

Genç Timaş etiketiyle raflarda yerini alan “Ben Cosmo”, yediden yetmişe bütün hayvan severler için eşsiz bir roman.

Ada Eşiz – edebiyathaber.net (11 Ocak 2021)

Yorum yapın