Belleğin gizemli sandığından öyküler

Mayıs 10, 2023

Belleğin gizemli sandığından öyküler

Tolga Gümüşay’ın “Ceplerine Çiçek Dolduran Çocuk” adlı öykü kitabı, 12 ve üzeri yaş grubu için Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Editörlüğünü Semih Gümüş’ün üstlendiği, ödüllü Köprü Kitaplar koleksiyonunun 28. kitabını, çağdaş edebiyatımızın dikkati çeken yazarlarından Tolga Gümüşay yazdı. Büyüme yolculuğundaki bir çocuğun ilk heyecanlarını, korkularını, sevinçlerini dillendiren 11 öykü, her yaştan okura, çocukluktan ilkgençliğe yaşanmış sihirli anları, anıları ve hayalleri ulaştırıyor. Güçlü öykücülüğünü incelikli ve duru anlatımıyla birleştiren yazar, çocukluk belleğinin derinlerine iniyor. Kusursuz bir öykü diliyle, her şeye rağmen çocuk duygularını koruyanlar için anlatıyor.

Çocuklara da yetişkinlere de ulaşan bir yazarın, düşle gerçek arasında, öykü öykü örülmüş anıları: Sobanın sıcaklığına karışan bozacı sesi, yeni okuldaki ilk günlerin sıkıntısı, taptaze heyecanlarla rastlaşmak, suçluluk duygusuyla tanışmak, bir horozun yarattığı karmaşa, keçi inadıyla aynı tepeye tırmanan arkadaşlar, rüyayla gerçeğin iç içe girdiği kaygılar, dede evinde saklı “kantin”den bugüne çıkagelen bir yazar…

Tolga Gümüşay: 1972’de Edirne’de doğdu. Çocukluğu babasının mesleği nedeniyle Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde geçti. Bursa’da başladığı ilkokul eğitimini Erzurum’da tamamladı. Yatılı okuduğu Kadıköy Anadolu Lisesi’nden 1990’da mezun oldu. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’ndeki eğitiminden sonra Marmara Üniversitesi’nin Örgütsel Davranış Bilimi Yüksek Lisans Programı’nı tamamladı. 1993’ten bu yana reklamcılık alanında çalışan Gümüşay adını ilk kez, gençlik romanı 6 Yıl Tam Pansiyon‘la (2001) duyurdu. Daha sonra, çocuklar için Geleceği Görme Ortaklığı (2005), gençler için Keskin Naneli Öyküler (2006) adlı öykü kitaplarını, Hazırlıksız (2011) adlı romanı yazdı. 2010 yılında okurla buluşan romanı Hiç Kimsenin Kenti, İZ TV tarafından belgesele konu edildi. Daha sonra, kendi çektiği fotoğraflara öyküler yazan Gümüşay, bunları Kareli Öyküler (2017), Genç Kareli Öyküler (2018) ve İstanbul Kareli Öyküler (2018) adıyla kitaplaştırdı. Pembe Tuvalet (2004), Anormal (2008), İstanbul Maviyken (2020) ve Veli (2022) adlı kitapların ardından, Günışığı Kitaplığı’nın Köprü Kitaplar koleksiyonu için otobiyografik öykülerini, Ceplerine Çiçek Dolduran Çocuk (2023) adı altında topladı. Gerçekçi öyküleriyle öne çıkan Gümüşay, eşi ve oğluyla birlikte İstanbul’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (10 Mayıs 2023)

Yorum yapın