“Başka Bir Dünya…” | Mehmet Özçataloğlu

Mart 25, 2024

“Başka Bir Dünya…” | Mehmet Özçataloğlu

Coğrafyamızın yaşadığı heyecanı yaşamayan bir tek ben miyim diye zaman zaman düşünüyorum bu ara. Kentimin ve mahallemin adaylarını tanımayı geçtim bilemeyecek kadar uzağım gündemden. O derece sıyrıldım artık. Kendimi izole ettiğim zamanın en başından bu yana başka bir yaşam sürdüğüm gerçeğinin farkındayım. Daha sakinim, daha mutluyum ve tabii ki daha huzurluyum. Başka türlüsünü de kabul edemem artık. Sonuçta bu hayat da bir kere yaşanacak.

Okul öncesi ya da ilk okuma dönemine yönelik kitaplardan da bir süredir uzak kalmıştım. Gündemin griliğinden uzaklaşıp kendime göre kurduğum düzenin renklerinden olsa gerek, yönelme isteği de hissetmedim bu renkli dünyaya. Fakat geçtiğimiz günlerde ciltli kapağı ve kapağın üzerindeki resimle dikkatimi çekti bir kitap. Kapak resmi alışageldiğimiz sadeliğin ötesinde oldukça yoğun bir hareketlilik içeriyor. Bu özeliği okurun dikkatinin üzerine yoğunlaşmasını da sağlıyor. Kaliteli ciltli kapak da dikkat çeken bir başka olumlu özellik. Kitap üzerine bu kadar söz ettim bir anda coşkuyla fakat fark ettim ki henüz adını anmamışım. Meraklı Tilki’nin en son kitabı “Tilki ve Oğlu’nun Kuyruk Dükkânı.”

Küçük ama kalabalık bir kasabanın, küçük ve işlek caddesinde bir kuyrukçu dükkânı var. “Tilki ve Oğlu’nun Kuyruk Dükkânı.” Oğul tilkinin adı Tarçın. Tarçın’ın babası, büyük babası ve büyük büyük babası da kuyrukçuluk yaparmış. Tabii biz insanoğlunda görülen kuşak çatışması tilkilerde de görülüyor bu kitapta. Tarçın’ın yenilikçi fikirleri babasını rahatsız ediyor. “Saçma fikirleri bırak ve bana yardım et” diye uyarıyor kendisini. Neyse ki Tarçın inandığı yoldan dönmüyor. Dükkâna gelen bir tavus kuşu aradığı özel kuyruğu Tarçın’ın tasarımları arasında buluyor. Sonrasında da olanlar oluyor. Tarçın, çılgın kuyruklar hayal ediyor. Uzun, kısa, kabarık, tüylü, dikenli, çizgili… Akla gelemeyecek çılgınlıkta ve renklerde kuyruklar. Hepsine de müşteri buluyorlar.

Sonrası yine insana dair öykülerde olduğu gibi… Tarçın ailesinin güvenini kazanıyor ve kuyruk dükkânının başına geçiyor.

2023 LAI Çocuk Kitapları Ödülleri’nde 0-5 yaş kategorisinde ödül alan bu kitap, yaratıcılığa yaptığı vurguyla öne çıkıyor. Mücadeleden vazgeçmemek gerektiği mesajını da satır arasından üflüyor. Bununla birlikte sıcak aile ilişkisini, aile sevgisini ve bu ilişkinin önemini okuyoruz kitapta.

Çizimlere de ayrı bir başlık açılabilir bu kitap için. Sarah Webb’in dediği gibi “Genç gözlerin dikkatle inceleyeceği küçük ayrıntılarla, çok canlı ve neşeli çizimlerle dolu bir kitap.”

Paddy Donnelly’nin yazdığı-resimlediği, Sima Özkan’ın dilimize kazandırdığı “Tilki ve Oğlu’nun Kuyruk Dükkanı, bir yaratıcılık övgüsü, tek düzeliğe bir isyan olarak da okunabilir.

Yorum yapın