Aylin Aydın’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Aralık 7, 2022

Aylin Aydın’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?

Bu soruya tek bir cevap veremem sanırım. Küçüklüğümden bu yana yazıyorum. Bunun içinde günlükler de var, öğrenciyken arkadaşlarımla giriştiğimiz dergi çalışmaları da… Cevabı düşünürken bazı kareler geliyor gözümün önüne. İlkokuldan liseye kadar Akşehir’de yaşadım. Küçük bir yerde yaşamanın bazı imkânsızlıkları olduğu gibi bazı hediyeleri de oldu. 5-10 Temmuz’da yapılan Nasreddin Hoca Şenlikleri bu hediyelerden biriydi. Bütün sene beklerdim. Aziz Nesin, Muzaffer İzgü şenliklerden hep hatırladığım iki isim. Sohbetleri, anlattıkları, yazdıkları… Çok etkilenirdim. Yazma isteğimin, yazma ihtiyacımın altında o zamanların da etkisi vardır belki. Geçmişten bugüne dönersem… Hayal ettiklerimi, anlatmak istediklerimi kâğıda dökmek, çocuklarla paylaşmak çok büyülü geliyor. Zorluğun, kolaylığın, heyecanın, neşenin olduğu çok renkli ve öğretici bir süreç yazma yolculuğu. 

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?

İlk kitap olarak hatırlamam çok zor. Jules Verne, Gülten Dayıoğlu, Muzaffer İzgü, Aziz Nesin kitapları, Gulliver’in Gezileri, Şamatalı Köy çocukluğumda okuduğum kitapları düşününce ilk aklıma gelenler. Her birinin kitaplarla kurduğum bağa, hayal gücüme çok büyük katkısı oldu. Zaman zaman hala okuyorum raftan alıp. Çocukluğumu hatırlatıyorlar. Her şeyin hızla geçip gittiği bir dünyada zamansız olmaları beni çok etkiliyor. 

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?

Oldu, oluyor. Aslında okuduktan sonra heyecanlandıran, sen de yaz diyen kitaplar dersem daha doğru ifade etmiş olurum. Aklıma gelenler; “Bugün Burada Yarın Orada”, “Frip’in Aşırı Israrcı Pırtlakları”, “Kumkurdu”, “Çabuksığınlar”, “Üç Çocuk, Bir Öğretmen ve Unutulmaz Bir Gün”, “Iremonger Serisi”, “Harry Potter”… Ama sadece kitaplarla değil bazen bir filmle, bir fotoğrafla, bir resimle, doğada bir sesle de benzer hissedebiliyorum. 

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?

Kane Günceleri/Kırmızı Piramit’i okudum. Seriyi okumaya devam ediyorum. Rick Riordan’ın diğer kitaplarında olduğu gibi yarattığı o dünyanın içinde bir okur olarak yolculuk yapmayı çok seviyorum. Sonrasında oğlumla kitap üzerine konuşmak da ayrıca çok keyifli.

edebiyathaber.net (7 Aralık 2022)

Yorum yapın