Sanatçılar tasfiye ediliyor

Haziran 3, 2012

Sanatçılar tasfiye ediliyor

Devlet ve Şehir Tiyatroları’ndan sonra sıra şimdi Devlet Opera ve Balesi ile CSO’ya geldi…

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, yalnızca Devlet Tiyatroları’nda (DT) değil, bağlı tüm sanat kurumlarında bundan böyle “kadrolu sanatçı alımına” sıcak bakmadığı öğrenildi. Taslakta“kuruma sözleşmeli personel alımı” ile“emekliliği teşvik”maddelerinin, Devlet Opera ve Balesi (DOB), Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı sanatçılar için de geçerli olacağı belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, haziran ayı ortalarında Bakanlar Kurulu’nun onayına sunmayı hedeflediği taslakta şu düzenlemelerin yer alacağı belirtildi:

* DT, DOB, CSO gibi 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na bağlı olarak çalışan sanatçılar emekliliğe teşvik edilecek. Emekli olduklarında maaşları yarı yarıya düşen sanatçıların yeni sistemle emekli ikramiyeleri arttırılacak, maaşlarında iyileştirmeye gidilecek.

* Kurumlarda “memur” statüsünde bulunan sanatçı ve teknik personel kadroları boşalacak. Bu kadrolar yerine, sınavla artık “kadrolu sanatçı ya da teknik personel alımı” yapılmayacak.

* Sanatçılarla, kurullara sunulan oyun projeleri dahilinde sözleşme imzalanacak. Sözleşme, oyunun ya da herhangi bir sanat temsilinin süresince geçerli olacak.

* Sözleşme süresi boyunca sanatçıların, kamu hastanelerinden yararlanma, bir anda iş aktinin feshedilememesi gibi hakları korunacak.

* Mevcut sistemde DOB, DT gibi kurumlarda sanatçılar, maaşlarının yanında “teşvik ücreti” de alıyorlardı.

* Taslak yasalaşırsa, sanatçılar artık sahnede “teşvik ücreti” alacaklar.

Selda Güneysu – cunhuriyet.com.tr (3 Haziran 2012)

Yorum yapın