Aydınlanma söyleminin dışında bırakılan Stirner üzerine merak uyandıran, kışkırtıcı bir diyalog

Eylül 11, 2023

Aydınlanma söyleminin dışında bırakılan Stirner üzerine merak uyandıran, kışkırtıcı bir diyalog

H. İbrahim Türkdoğan ve Fırat Kargıoğlu’nun Ben’in Terörizmi-Max Stirner Üzerine Bir Söyleşi adlı kitabı Tabiat Kitap tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Anarşizm, otoriteye karşı mücadele ediyor gibi görünse de, toplumsal düzeni değiştirmek için kolektif bir irade oluşturmanın riskini taşır diyen Alman filozof Max Stirner (1806-1856) mülkiyet haklarına, kapitalizme, liberalizme, hümanizme ve milliyetçiliğe karşı çıktığı gibi komünizme de karşı çıkmıştır. Başyapıtı Biricik ve Mülkiyeti (Norgunk Yayınları) H. İbrahim Türkdoğan tarafından Türkçeye kazandırılmış ve büyük alaka toplamıştı. Biricik’in egoist avukatı Max Stirner hem öğretici hem de keyif verici bir söyleşiyle yeniden gösteriyor kendini: Ben’in Terörizmi. Tabiat Kitap’tan felsefe raflarına provokatif bir katkı.

H. İbrahim Türkdoğan ve Fırat Kargıoğlu’ndan Aydınlanma söyleminin dışında bırakılan Stirner üzerine merak uyandıran, kışkırtıcı bir diyalog. Türkdoğan ve Kargıoğlu, tabiri caizse Stirner’e hakkını verebilmenin peşinde.

“Aydınlanma projesi gerçekleşmedi, çünkü o projede Stirner’in parmağı yoktu. Gerçekleşseydi eğer (Stirner ile), yine yıkılırdı, çünkü hiçbir şey Hiç’in yıkıcı gücü karşısında ebediyen var olamaz. Her iki durumda da Stirner gülerdi, çünkü her durumda zafer onun – Hiç’in.” [H. İbrahim Türkdoğan]

edebiyathaber.net (11 Eylül 2023)

Yorum yapın