Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması “Çizgi Roman Ödülü” ve “Çocuk Kitabı İllüstrasyonu Ödülü” açıklandı

Haziran 21, 2023

Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması “Çizgi Roman Ödülü” ve “Çocuk Kitabı İllüstrasyonu Ödülü” açıklandı

Aydın Doğan Vakfı, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın 35. Yılından bu yana çocuk kitabı ve çizgi roman alanlarında üretimin ulusal düzeyde desteklenmesine katkıda bulunmak amacıyla yarışmanın çalışma alanını genişleterek, ülkemizdeki çizerler için “Çizgi Roman Ödülü” ve “Çocuk Kitabı İllüstrasyonu Ödülü” veriyor.

Geçtiğimiz yıllarda ülkemizi ve tüm dünyayı etkileyen pandemi nedeniyle, 2021 döneminde ödüllerin duyurusu ertelenmişti. 2021 ve 2022’de “Çizgi Roman Ödülü” kazanan sanatçılar akademisyenler ve sanatçılardan oluşan jüri üyeleri tarafından belirlendi. Levent Cantek, İlban Ertem, Ersin Karabulut, Piyale Madra, Umut Südüak ve Başak Ürkmez’in jüri üyeliği yaptığı yarışmada 2021 Çizgi Roman Ödülü’nü çizer İlker Gazioğlu “Kıyamet Sonrası Kuş Cenneti” ile alırken 2022 yılının Çizgi Roman Ödülü’nü çizer Uğur Erbaş “Germakoçi” adlı eseri ile aldı.

Jüri üyelerinin İlker Gazioğlu’nu 2021 yılının çizgi roman ödülüne değer bulmasının gerekçesi “Kıyamet Sonrası Kuş Cenneti” adlı eserinde yenilikçi sayfa düzeni, katmanlı kare içi istifi ve iştahlı çizgileriyle senaryoyu kolaylaştıran ve anlam olarak güçlendiren bir üslup kurmayı başarmasıdır. 

Uğur Erbaş’ın 2022 yılının çizgi roman ödülüne değer bulunmasının gerekçesi ise; “Germakoçi” adlı eserinde akışkan çizgileri ve hikayesini bütünleyen sağlam bir üslubu yansıtması, aynı zamanda tarihçi titizliğiyle dönem aurasını kurabilme mahareti gösterdiği senaryosuyla dikkat çekiyor olmasıdır.

2021 yılı “Çocuk Kitabı İllüstrasyonu Ödülü” jürisinde Ercan Akyol, Ilgım Veryeri Alaca, Gülgün Çarkoğlu, Mustafa Delioğlu, Can Göknil, Umut Südüak ve Başak Ürkmez yer aldı. Yapılan değerlendirme sonucu 2021 yılı seçimi sonucunda illüstratör Burcu Yılmaz Eğer” adlı kitabı ile Çocuk Kitabı İllüstrasyonu Ödülü’ne layık görüldü. “Eğer” kitabının jüri üyeleri tarafından ödüle değer bulunmasının gerekçesi ise; özgün görsel dil kullanımının güçlü olduğu bir çalışma olmasıdır. Burcu Yılmaz, metin ile görseller arasında kurduğu yenilikçi yaklaşım nedeniyle 2021 yılının çocuk kitabı illüstrasyonu ödülüne değer bulunmuştur. Ceyhun Şen ile “Gökyüzü Boyacısı” Ece Zeber ile “Şehirde Çocuk Olmak”, Merve Atılgan ile “Geri Dönüşüm Ülkesi”, Ayşe Deniz Şahin ile “Sen, Ben, Elma Ağacı” ve   Eda Çağıl Çağlarırmak ile “Çöp Ada” Başarı Ödülü’ne değer bulundu. 

2022 yılı “Çocuk Kitabı İllüstrasyonu Ödülü” jürisinde ise Ercan Akyol, Ilgım Veryeri Alaca, Gülgün Çarkoğlu, Mustafa Delioğlu, Can Göknil, Tan Oral, Emre Senan, Umut Südüak ve Başak Ürkmez yer aldı. Jüri değerlendirmesi sonucunda 2022 yılı başvuruları arasından ödülün sahibi illüstratör Ceyhun Şen ile “Rüzgârın Şarkısı” oldu ve Çocuk Kitabı İllüstrasyonu Ödülü’ne layık görüldü. “Rüzgârın Şarkısı” adlı eserin ödüle değer bulunmasının gerekçesi ise; metin ile görsel arasında ilişkinin güçlü olduğu bir çalışma olmasıdır. Ceyhun Şen, illüstrasyon anlayışı ve metni bütünleyen sağlam üslubu gerekçesi ile 2022 yılının çocuk kitabı illüstrasyonu ödülüne değer bulunmuştur.  Ezgi Keleş ile “Arkadaşım”, Eda Çağıl Çağlarırmak ile “Toprak”, Mavisu Demirağ ile “Tonguç Baba”, Gökçe İrten ile “Hepimiz” ve Gözde Başkent ile “Meteor” Başarı Ödülü’ne değer bulundu. 

Cumhuriyetimizin 100. Yılında Onur Ödülleri de sahiplerini buldu

Aydın Doğan Vakfı, Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel olarak illüstrasyon alanına yön veren ve kariyerlerinin ilk günlerinden itibaren çağdaş, modern ve özgün çalışmalarıyla günümüze kadar aktif eserler üreten sanatçılara bu yıl Onur Ödülü takdim edecek. Çocuk Kitabı İllüstrasyonu Onur Ödülü’ne değer görülen isimler; alanında düzenli aralıklarla eser üreten, yayımladıkları kitapları günümüz çizerlerine ve illüstratörlerine ilham kaynağı olan aynı zamanda jüri üyeliği yaparak deneyim ve birikimini aktaran değerli sanatçılarımız Can Göknil, Mustafa Delioğlu, Feridun Oral olurken, Çizgi Roman Onur Ödülü’ne değer görülen isim ise değerli sanatçımız İlban Ertem olmuştur.

edebiyathaber.net (21 Haziran 2023)

Yorum yapın