Avrupa’nın en büyük kütüphanesi

Eylül 29, 2015

Avrupa’nın en büyük kütüphanesi

resized_a15c6-e2c31Toplam raf uzunluğu 275 kilometre olan 19 katlı Rusya Devlet Kütüphanesi’nde, yaklaşık 45 milyon yapıt bulunuyor.

Her yıl 55-58 bin kişinin üye olduğu kütüphanede okuyucunun seçtiği kitapların arşiv bölümünden bekleme odalarına ulaştırılması raylı sistemle yapılıyor.

Moskova’da bulunan ve Avrupa’nın en büyük kütüphanesi olarak gösterilen Rusya Devlet Kütüphanesi’nde, Rusya ve yabancı ülkelerde basılan 367 farklı dilde kitap ve nadir belgeler bulunuyor.

Arşiv görevlileri, kataloglardan seçilen kitapları, elektronik ortamda görerek sipariş numaralarına göre raylı sistem üzerinde ilerleyen kutulara yerleştiriyor. Kutular arşiv odaları ve katlar arasında geçerek bekleme odasındaki okuyucuya ulaşıyor.

Seçilen kitabın veya belgenin okuyucuya teslim süresi, kitabın saklandığı bölmenin özelliğine göre 40 dakika ile 90 dakika arasında değişiyor.

Ağırlığa dayanıklı özel mimari

Kütüphanede yaklaşık 45 milyon yapıt bulunuyor. Yapıtlar, kitapların ağırlığına dayanabilecek özel mimariyle inşa edilen 19 katlı binada korunuyor. Özel mimari ile katlar arasında beton bloklar yerine yay etkisi oluşturan ızgara kafesler kullanılarak, kitapların ağırlığının yapı tabanına baskısı azaltılıyor.

Her yıl 400 bibliyografik referansın verildiği kütüphanenin kapısından her dakikada 5 okuyucu giriyor. Kütüphanenin sorunsuz çalışmasını sağlamak için yüzde 80’i kadınlardan oluşan 2 bin kişi görev yapıyor.

Kütüphaneye her yıl 55-58 bin kişi üye oluyor. Kütüphanede, Johannes Gutenberg İncil’i olarak bilinen basılı ilk kitaptan bu yana toplanan kitaplar ve elyazmaların yanı sıra, birkaç milyon süreli yayın, 150 bin kartpostal, 350 bin nota ve ses kaydı ve binlerce tez bulunuyor.

Sürekli yenilenen ve yeni yapıtların dahil edildiği kartlı kataloglarda 70 milyon, elektronik kataloglarda ise 7 milyon kayıt bulunuyor. Kütüphane, internet üzerinden, gün ve saat belirterek kitap siparişi yapma olanağı sunuyor.

Kütüphanede ayrıca, Rurik ve Romanov hanedanlarının bazı temsilcilerinin özel kütüphaneleri de yer alıyor. İtalyan bilim adamı Giordano Bruno’nun nadir elyazmaları da kütüphanenin önemli eserleri arasında bulunuyor.

“Nadir kitaplar okuyucuların ulaşımına açık”

Kütüphane yetkililerinden Olga Serova, bütün nadir kitapların okuyucuların ulaşımına açık olduğunu söyledi.

Serova, kütüphane üyelerinin istediği tüm eseri sipariş edebileceğini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Bu konuda hiçbir kısıtlama yok. Ancak, bildiğiniz gibi zamanla yıpranmış bazı nadir kitap ve elyazmaları özel yaklaşım ister. Bu nedenle o kitapların kullanımı, güvenlik önlemlerini izah eden ilgili bir memur eşliğinde yapılıyor. Bu gibi durumlarda okuyucuya, sayfalarda bozulmaya neden olacak el izlerini bırakmayan özel eldivenler de veriliyor.”

edebiyathaber.net (29 Eylül 2015)

Yorum yapın