Atom bombasını icat eden Robert Oppenheimer hakkında Türkçede yazılmış tek eser

Ekim 12, 2022

Atom bombasını icat eden Robert Oppenheimer hakkında Türkçede yazılmış tek eser

Mesud Topal’ın yazdığı Vicdan Bir Kara Kutudur-Robert Oppenheimer Karakarga Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Christopher Nolan’ın merakla beklenen ve 2023 yılında vizyona girecek olan yeni filmi “Oppenheimer” ile gündeme gelen nükleer bilimci J. Robert Oppenheimer’ı tanımak isteyen herkes için eşsiz bir kaynak! 

Karakarga Yayınları’nın yeni serisi Bilim İnsanları’nın ilk kitabında Mesud Topal atom bombasının mucidi Robert Oppenheimer’i anlatıyor. 

Atom Bombasının Mucidinin Acayip Yaşamı

Ömür boyunca barış yanlışı olarak yaşamış dahi bir bilim insanı neden dünyayı yok edebilecek bir silah icat etti? Yüz binlerce insanın acı içinde can vermesine yol açabilecek bir atom bombasına sahip olma fikrini nasıl benimsedi? Hiroşima ve Nagasaki’de yaşananlardan sonra vicdanının sesiyle nasıl baş etti?

“Bu kitapta atom bombasının icat edilmesine yol açan tarihsel olayları, yanık insan eti kokan dünya üzerinde yaşanan güç savaşlarını, devletlerin yıkıcı politikalarının gölgesinde araştırmalarını ve arayışını sürdüren bilim dünyasının karanlık prensi, atom bombasının babası J. Robert Oppenheimer’ın acayip hayat hikâyesini, zihinsel ve ruhsal tabiatını bulacaksınız.”

Arka Kapak Yazısı:

“Şimdi ben ölüm oldum; dünyaların yok edicisi.” 

– Robert Oppenheimer

Bütün iyi niyetlerin, yolda sapma göstererek dehşete dönüşme riski vardır. Bilim ve kültür tarihinde çığır açıcı gelişimlere ilham kaynağı olacak icatların, derin tarihsel travmalara ve acımasız katliamlara yol açması da mümkün ne yazık ki! Sevgiyle ve barış gayesiyle kahraman olmak üzere aşılan yollardan, bir hain ve canavardan farksız bir katil olarak geri dönmek de yazabilir kaderde. Yüksek dehasıyla bilim dünyasında dikkat çekmeyi başaran ünlü fizikçi Oppenheimer, atom bombasını hazırlarken, bütün bunları öngörememişti kuşkusuz. Kahraman olma tutkusu, vicdanının sesini işitmekten alıkoyuyordu onu.

Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombalarından sonra neler yaşadı?

Ailesinin başına neler geldi?

Bir bilim insanı olarak bir daha dünyaya gelse, yine aynı tutkuyla kendini gözü kara icatlara adar mıydı yoksa bir daha dünyaya bile gelmek istemez miydi?

Ölümüne dek bir kara kutu gibi sakladığı vicdanı, şimdi bu kitapta ilk kez gün yüzüne çıkıyor. Dünya tarihinin belki de en karanlık vicdan muhasebesiyle yüzleşmeye hazır mısınız?

Yazar Hakkında:

1988 İstanbul doğumlu… İstanbul Üniversitesi Felsefe, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Pazarlama ve Reklamcılık alanlarında eğitim gördü. Uzun yıllardır dijital alanda reklamcılık yapan Mesud Topal, Türkiye’de pek çok büyük yayınevinin ve yazarların reklam faaliyetlerini yönetmeye devam etmektedir. Yaklaşık on yıldır Destek Medya Grubu’nun reklam sorumlusu olarak çalışan Mesud Topal, Cam Kenarı adlı ilk kitabıyla yazın dünyasına adım atarak bu alanda da adından söz ettirdi. Cehennem Acı Çektiğimiz Yer Değil Acı Çektiğimizi Kimsenin Bilmediği Yerdir adlı felsefe kitabıyla aylarca çok satanlar listesinde üst sıralarda yer aldı. Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun? adlı felsefe kitabı 100 binin üzerinde satış rakamına ulaşarak 2020 yılının en çok satan felsefe kitabı oldu.

Yazarın yayımlanmış kitapları:

Cam Kenarı (2010)

Dibe Vuranlar (2011)

Şehrin Sancısı (2012)

Yanlış Giden Bir Şeyler Var (2015)

Cehennem Acı Çektiğimiz Yer Değil Acı

Çektiğimizi Kimsenin Bilmediği Yerdir (2019)

Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun (2020)

Coğrafya Kaderdir (2021)

Ezoterik Tasavvuf (2022)

edebiyathaber.net (12 Ekim 2022)

Yorum yapın