Aslı Tohumcu’dan çocuklara: “Karadankaçanlar”

Kasım 13, 2015

Aslı Tohumcu’dan çocuklara: “Karadankaçanlar”

karadankacanlar_kapak.inddAslı Tohumcu’nun Karadankaçanlar adlı kitabı 9 yaş ve üstü tüm çocuklar için Can Çocuk etiketiyle yayımlandı.

Çağdaş edebiyatın özgün kalemlerinden Aslı Tohumcu bizi “acayip” bir tayfanın peşinden hem eğlenceli hem de heyecanlı bir maceraya sürüklüyor. Akıllardan kolay kolay çıkmayacak ilginç isimli karakterleri ve muzip diliyle Aslı Tohumcu’nun hayal âlemine hoş geldiniz.

Bu gemiyi ufukta gördüğünüzde, çılgın bir maceraya hazır olun! Tomris ve annesi, soyadlarını verdikleri gemileri Karadankaçanlar’la, yedi denizlerin en bilinmedik yerlerine seyahat edip, en akla gelmedik canlılarla tanışıyor ve kendilerini en olmadık meselelerin göbeğinde buluyorlar. Yolları bir gün, intikam peşinde bir cadıyla kesişiyor. Bu komik ikili, Cadı’nın büyüsü altındaki liman şehrinin insanlarını ve tutsak edilmiş ejderha yavrularını kurtarabilecek mi? Dünyanın en “acayip” tayfasıyla, en az onlar kadar acayip serüvenlere açılmak üzere, yelkenler fora!

Aslı Tohumcu’nun özgün bir hayal gücüyle kaleme aldığı öykü, aynı zamanda yetişkinlerle çocukların değişken rolleri üzerine, rüya tadında bir kurgu.

“Hallettikten sonra yelken meselesini ve doldurdukları gibi taze demlenmiş hamsi çaylarını fincanlarına, almışlar soluğu harita masasının başında. Geminin yelkeni ile kitaplığından sonra en sevdikleri şeymiş masadaki bu yorgun harita. Annesinin bilhassa balıkları eğlendirmek için uydurduğu saçma sapan hikâyeler taşıyormuş gırla, kitaplığın raflarından bu arada!”

“İşte bu gemide öğrenmiş Tomris, daha emeklemeden yüzmeyi, çatalı bıçağı tutmadan olta atmayı, düğmelerini iliklemeden gemici düğümü atmayı… Bu gemide kurmuş, tüylerini kısa tutmayı sevdiği için soğuktan hiç hazzetmeyen bir kutup ayısıyla o unutulmaz dostluğu. Yine bu gemide şahit olmuş, koskoca bir adanın, bir okyanusun dibine gömüldüğüne ve aynı okyanusun ortasında, ama başka bir noktasında, diğer bir adanın pıt diye yükseliverdiğine.”

“Sabrı taşarak, ‘İnanamıyorum size,’ diye söylenmiş Tomris. ‘Canavar diye bir şey yoktur. Onlar sadece yazarların hayal gücünde ve kitaplarda olur.’ Yorum yapmış hemen annesi, masumca: ‘Belki bir tanesi, bakarken yazarı başka tarafa, sıvışıvermiştir hayal gücünden dışarı. Olamaz mı?’”

Aslı Tohumcu

Aslı Tohumcu 1974’te Almanya’da doğdu, çocukluğu Bursa’da geçti. İngiliz edebiyatı öğrenimi gördü; çeşitli yayınevlerinde editörlük, muhabirlik yaptı, kitap ekleri çıkardı. Yetişkinler ve çocuklar için yazmaya devam ediyor. Üç, İkiii, Birr, Ateş! Adlı 2 kitaplık serisi ve Üç Kişilik Ordu (Eksimus Serüvenleri 1), Yalancı Cennet (Eksimus Serüvenleri 2) adlı kitapları Can Çocuk Yayınları’ndan çıktı.

edebiyathaber.net (13 Kasım 2015)

Yorum yapın