Arkadaşlar ve hayaller, en güvenli sığınağımız…

Şubat 21, 2023

Arkadaşlar ve hayaller, en güvenli sığınağımız…

Sandra Le Guen’in yazdığı, Stéphane Nicolet’nin resimlediği “Sığınak”, 5 ve üzeri yaş grubu için Şafak Tahmaz çevirisiyle Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Çağdaş Fransız çocuk edebiyatının üretken yazarlarından Sandra Le Guen‘in duygu dolu hikâyesi, ünlü sanatçı Stéphane Nicolet‘nin desenleriyle renkleniyor. Hayallerin ve sevginin sınır tanımadığını gösteren kitap, aynı dili konuşamayan, bambaşka kültürlerden iki çocuğun arkadaşlığını anlatıyor. Savaştan kaçan göçmenlerin yaşadıklarını, gökyüzünün altında insanların nasıl eşitlendiğini tüm naifliğiyle resmediyor. En güvenli sığınağın dostluk olduğunu, anlaşmak için bazen işaretlerin bile yeteceğini hatırlatan, empatiyi yücelten, duru ve sıcacık bir öykü.

Natali, okula yeni gelen Leyla’nın gökyüzüne bakıp durduğunu fark eder. Aynı dili konuşamayan çocuklar, bulutlarla, yıldızlarla, işaretlerle, resimlerle anlaşmanın yolunu bulurlar. Birlikte, sınırları olmayan, uçsuz bucaksız göğü seyredip yeni oyunlar keşfederler. Kelebek ağlarına takılan yıldızlara isim verdikleri sevinçli anlarda, gelecek hayallerine dalarlar…

Sandra Le Guen: 1977’de Fransa’nın batısında Rennes şehrinde doğan Sandra Le Guen (Sandra Lögen), okumayı çok seven bir çocuktu. Modern Edebiyat alanında yüksek lisans yaptı. Gazeteci olarak çalışmaya başladıysa da, çocuklar için enerjik, eğlenceli, şiirsel hikâyeler yazmaya yöneldi. Kitaplarını nasıl yazdığıyla ilgili bir fotoğraf sergisi düzenleyen Le Guen, Les petites étapes de ma grande vie (Büyük Hayatımın Küçük Adımları, 2020-2021) adlı dizisiyle tanınıyor. Kitapları arasında, Taxi-Baleine (Taksi-Balina, 2019), Mon chien est une princesse (Köpeğim Bir Prenses, 2020) ve L’ennemi juré (Ezeli Düşman, 2021) yer alıyor. Çeşitli yaratıcı atölyeler de yürüten Le Guen, 2023’te Türkçe’ye kazandırılan ilk kitabı Sığınak‘ta (2019) dilin sınırlarını aşarak birbirine sığınan iki çocuğun öyküsünü anlatıyor. Yazar, doğduğu kentte yaşamayı sürdürüyor.

Stéphane Nicolet: 1973 yılında, Fransa’nın doğusunda, Dijon şehrinde doğan Stéphane Nicolet (Stefan Nikole), tarım ve gıda alanında çalışırken, 1988’de yolu bir çocuk kitabı yazarıyla kesişince, ilk çizimlerini yaptı ve 2009’dan bu yana illüstratör olarak çalışıyor. Yazıp resimlediği iki kitaplık Ma tribu pieds nus (Yalınayak Kabilem, 2021) dizisiyle tanınan sanatçı, çizgi romanla da uğraşıyor. Yazar Sandra Le Guen’in Mon chien est une princesse (Köpeğim Bir Prenses, 2020) kitabını da resimledi.

edebiyathaber.net (21 Şubat 2023)

Yorum yapın