Aristokrasi, sınıf zorbalığı ve diğer sorunlar…

Ağustos 16, 2022

Aristokrasi, sınıf zorbalığı ve diğer sorunlar…

Gotthold Ephraim Lessing’in Emilia Galotti adlı oyunu, Anıl Alacaoğlu çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Lessing, aşkına karşılık bulamayan zorba bir prensin zalim tutumu üzerinden kendine her şeyi hak gören aristokrasiye ve sınıf zorbalığına dramatik bir eleştiride bulunuyor.

Emilia Galotti, Prens Gonzaga’nın saplantılı arzusunun nesnesi haline geldiğinde, Kont Appiani’yle evlenmek üzeredir. Prens bu evliliğe engel olmak için her yola başvurmayı göze alınca Appiani’ye düğün yolunda pusu kurulur.

Alman edebiyat ve sanat eleştirmeni G.E. Lessing’in ilk kez 1772’de sahnelenen Emilia Galotti‘si, farklı aşk ve evlilik anlayışlarını karşı karşıya getirmenin ötesinde, politik bir burjuva dramı olarak öne çıkar. Lessing’in erdem ve ahlakı egemenlerin inisiyatifinden kurtardığı oyun, toplumdaki adaletsizliğin ve yükselen orta sınıfın mutsuzluğunun nedenini yönetenlerin keyfî iktidarına bağlar.

#kısaklasikler #almanklasikleri #aristokrasi #burjuvazi #yozlaşma #aşk

Dizi: Can Klasik
Alt Dizi: Kısa Klasikler
Tür: Oyun
Sayfa sayısı: 128
Fiyat: 23,00 TL

GOTTHOLD EPHRAIM LESSING, 1729’da Kamenz’de doğdu. Aydınlanma Çağı’nın en önemli temsilcilerindendir. 1746’da teoloji öğrenimine başladı. Daha sonra ilgisini yitirerek şiir ve tiyatroyla yöneldi. 1748’de Wittenberg Üni­ver­sitesi’ne girerek tıp öğreniminde karar kıldı. Aynı yıl Berlin’e taşındı ve eleştiri yazıları kaleme almaya başladı. 1751’de öğrenimine devam etmek üzere Wittenberg’e geri döndü ve felsefe, tarih, matematik, etik, retorik, şiir ve Yunanca dersleri aldı. 1752’de ihtisasını tamamladı. 1767’de Hamburg Ulusal Tiyatrosu’nda dramaturg ve danışman olarak görev aldı. Tiyatro 1770’te kapanınca Wolffenbüttel’deki Dük August Kütüp­ha­nesi’nde kütüphaneci olarak çalıştı. Shakespeare tiyatrosunu temel alan dramları ve teorik yazılarıyla Alman tiyatrosunun yönünü değiştirdi. Eserleri bugün de sergilenen Lessing, 1781’de Braunschweig’da öldü.
 
ANIL ALACAOĞLU, 1989’da Akhisar’da doğdu. Ege Üniversitesi’nde Alman Dili ve Edebiyatı öğrenimi gördü. 2009’da ilk kitabı Üçüncü Sınıf Kadın, 2021’de öykü kitabı Başka Yasalar yayımlandı. Alacaoğlu bugüne dek Michael Ende, E.T.A. Hoffmann, Gustav Meyrink, Stefan Zweig, Joseph Roth, Frank Schätzing, Andrzej Sapkowski, Bodo Kirchhoff, Sibylle Berg, Sebastian Fitzek ve Elfriede Jelinek gibi yazarlardan çeviriler yaptı.

edebiyathaber.net (16 Ağustos 2022)

Yorum yapın