Andrew Hughes’tan bir muhbirin halleri: “John Delahunt: Bir Cinayetin Hikâyesi”

Temmuz 25, 2018

Andrew Hughes’tan bir muhbirin halleri: “John Delahunt: Bir Cinayetin Hikâyesi”

Andrew Hughes’un “John Delahunt: Bir Cinayetin Hikâyesi” adlı romanı, Emre Can Sarısayın çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Dublin, 1841. Aralık ayında soğuk bir sabah. Küçük bir oğlan çocuğu tatlı sözlerle kandırılıp annesinin yanından alınıyor ve vahşice katledilmiş olarak bulunuyor. Yoksulluk, eşitsizlik ve siyasal istikrarsızlığın egemen olduğu kentte işlenen onlarca elim cinayetten biri, ama diğerlerinden farklı olarak halkı galeyana sürüklüyor. Çünkü John Delahunt adında sorumsuz bir öğrenci olan katil, aynı zamanda Dublin Kalesi’ndeki istihbaratçıların ücretli muhbiri. İşin tuhafı, katil ne işlediği cinayetten pişmanlık duyuyor ne de alacağı cezadan korkuyor. Hücresinde idam gününü beklerken serinkanlılıkla hikâyesini kaleme almayı seçiyor.

Tarihî bir araştırma yaparken tesadüfen bu olayın belgelerini bulan Andrew Hughes, 1841’de geçen hikâyeyi Dickens’vari bir atmosferde ve gotik edebiyata yaraşır bir dilde aktarmayı ustalıkla başarmış.

ANDREW HUGHES, 1979’da İrlanda’nın Wexford kasabasında doğdu, öğrenimini Dublin’de Trinity College’da tamamladı. Bir süre Raidió Teilifís Éireann’da (İrlanda Ulusal Radyo-Televizyon Kurumu) çalıştı. Dublin’in Fitzwilliam Meydanı’ndaki Kral George döneminde yapılmış binaların tarihini araştırırken John Delahunt’un hikâyesini öğrendi ve bu bilgilerden hareketle ilk romanını yazdı. Tarihî yapılarla ilgili incelemesini de Lives Less Ordinary: Dublin’s Fitzwilliam Square 1798-1922 (Daha Az Sıradan Hayatlar: Rublin’in Fitzwilliam Meydanı 1798-1922) adıyla kitaplaştıran Hughes, Dublin’de yaşıyor.

edebiyathaber.net (25 Temmuz 2018)

Yorum yapın