Altyazı’nın Kasım-Aralık sayısı çıktı

Kasım 6, 2019

Altyazı’nın Kasım-Aralık sayısı çıktı

Altyazı Sinema Dergisi’nin Kasım-Aralık sayısı yayımlandı.

2010’lar sinemasının ‘En İyi 50 Filmi’ başta olmak üzere listelerle ve genel eğilimleri değerlendiren yazılarla ele alındığı dergide, vizyonda öne çıkan güncel yapımlara dair analizler ve yönetmen söyleşileri de yer alıyor. Derginin ücretsiz eki ‘Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’ ise sinemada ifade özgürlüğü meselelerini görünür kılmayı ve tartışmayı sürdürüyor.

KAPAK KONUSU: 2010’LARIN EN İYİ 50 FİLMİ

Altyazı Sinema Dergisi 2010’ların son sayısında, geride kalan on yıllık sürecin kapsamlı bir değerlendirmesiyle okurun karşısına çıkıyor. Derginin yayın kurulu üyeleri ve düzenli yazarlarının katıldığı anket üzerinden şekillenen “2010’ların En İyi 50 Filmi” listesi, dosyanın bel kemiğini oluşturuyor. Lucrecia Martel’den Coen Kardeşler’e, Nuri Bilge Ceylan’dan Alfonso Cuarón’a pek çok usta yönetmenin yanı sıra son dönemde parlayan sinemacıları da içeren liste, beklendik tercihler ile şaşırtıcı sonuçları bir arada barındırıyor. Dosya kapsamında ayrıca, 2010’larda sinema dünyasına damga vuran genel eğilimlere dair değerlendirme yazıları ve akıllara kazınan sahnelere, unutulmaz performanslara dair listeler de yer alıyor.

Altyazı Fasikül

Sinemada ifade özgürlüğü alanının genişlemesine katkı sağlamak amacıyla yola çıkan Altyazı Fasikül: Özgür Sinema’nın üçüncü sayısı, Altyazı Sinema Dergisi’nin Kasım-Aralık sayısı ile birlikte bayilerde.

32 sayfalık Fasikül’ün bu sayısında, bugüne kadar çektiği üç filmle Türkiye’nin belgesel sinemasında kendine önemli bir yer edinen Reyan Tuvi’yle yapılmış oldukça kapsamlı bir söyleşi yer alıyor. Reyan Tuvi, Ekim ayında Altyazı Fasikül Gösterimleri’nin ilk konuğu olmuştu. Bir diğer söyleşi ise, Kosova’nın Prizren şehrini yıllar içinde bir ‘sinema şehri’ne dönüştüren belgesel festivali Dokufest’in sanat direktörü Veton Nurkollari ile.

Sinemanın üretim ve seyir süreçleri arasındaki bağları kuvvetlendirmeyi amaçları arasında sayan Fasikül bu ay Türkiye’deki seyirci örgütlenmelerini de gündeme taşıyor. Diledikleri filmleri şehirlerine getirerek alternatif bir dağıtım modeli oluşturan Kars ve Lüleburgaz sinema topluluklarıyla yapılan söyleşi, benzer oluşumlara ilham verme amacı da gütmekte. Sansür ve baskıya maruz bırakılan sanatçıların kendi deneyimlerini anlattıkları Serbest Kürsü köşesinin bu sayıdaki konuğu ise, Passing Drama adlı filminin 7. Sinop Bienali’ndeki gösterimi engellenen Angela Melitopoulos.

Fasikül’ün web sitesinden, basılı yayının içeriğinin yanı sıra birçok başka haber, yazı, söyleşi ve videoya da erişilebiliyor: fasikul.altyazi.net

Fasikül’de bu ay
Ses: Reyan Tuvi
Seyir: Seyirci Örgütleniyor
Dünya: Dokufest
Serbest Kürsü: Angela Melitopoulos

edebiyathaber.net (6 Kasım 2019)

Yorum yapın