Alman filmleri 26-28 Kasım’da Diyarbakır’da

Kasım 20, 2015

Alman filmleri 26-28 Kasım’da Diyarbakır’da

Victoria-2Goethe-Institut ve German Films’in birlikte düzenlediği Kino 2015 film programının Diyarbakır ayağı, Diyarbakır Sanat Merkezi işbirliğiyle 26-28 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleşecek. Alman sinemasından güncel ve ödüllü örnekleri Diyarbakırlı sinemaseverlerle buluşturacak olan film gösterimleri Diyarbakır N-City Avşar Sinema’da yapılacak.

Programın açılışı Christian Petzold imzalı “Yüzündeki Sır” (Phoenix) ile gerçekleşecek. Pek çok uluslararası festivalde gösterilen ve ödüller kazanan bu film, II. Dünya Savaşı’nın hemen sonrasında Berlin’de geçiyor. Şarkıcı Nelly (Nina Hoss) toplama kampından kurtulanlar arasındadır ama yüzü ağır şekilde deforme olmuştur. Geçirdiği estetik ameliyat sonrasında yeni bir yüze ve yeni bir başlangıç yapma şansına kavuşur ama Nelly’nin esas dileği kocası Johnny (Ronald Zehrfeld) ile tekrar buluşmaktır. Christian Petzold “Yüzündeki Sır”da, bol ödüllü filmi “Barbara”nın başrol oyuncuları Nina Hoss ve Ronald Zehrfeld’i tekrar bir araya getiriyor.

Kino 2015’in programındaki bir diğer bol ödüllü Alman filmiyse “Victoria”. Sebastian Schipper’in yönettiği filmin ilk gösterimi Şubat ayında Berlin Film Festivali’nde gerçekleşmişti. Kesintisiz tek bir kamera hareketinden oluşan “Victoria” bu özelliğiyle Berlinale’de büyük beğeni toplamış ve 3 ödül kazanmıştı. Bu son derece dinamik film, Berlin’de bir gece kulübünde başlıyor. İspanyol Victoria, kulüpten çıkarken dört erkekle tanışıyor. Berlin’e yeni yeni alışmakta olan genç kadın, bu dört erkekten birisiyle yakın iletişim kurmasının da etkisiyle, onların peşine takılıyor. Eğlenceli bir sohbet ve birkaç şişe içkiyle başlayan bu arkadaşlık, hızla tehlikeli bir maceraya dönüşüyor. Sebastian Schipper yeni filminde, karakterlerin yaşadığı heyecana seyirciyi dakikası dakikasına ortak ediyor. En İyi Film dahil 6 dalda Alman Film Ödülü kazanmış olan “Victoria”, Aralık’ta sahiplerini bulacak Avrupa Film Ödülleri’ne de En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Kadın Oyuncu dallarında aday gösterildi.

İlk gösterimi bu yıl Berlin Film Festivali’nde gerçekleşen bir diğer Kino 2015 filmiyse, Oliver Hirschbiegel imzalı “Hitler’e Suikast” (Elser: Er hätte die Welt verändert). Kendi halinde sıradan bir vatandaş olan Georg Elser, çoğu kişiden önce Hitler’in insanlık tarihi için nasıl geri dönülmez yaralara yol açabileceğini, Almanya’yı hatta tüm dünyayı bekleyen tehlikeyi sezmişti. Bu nedenle bizzat bir bomba hazırlayıp, 8 Kasım 1939’da Hitler’e suikast düzenledi. Eğer Hitler olay mekânını 13 dakika erken terk etmese, Elser dünya tarihinin akışını değiştirebilecekti belki de… Bu yıl 7 dalda Alman Film Ödülü’ne aday gösterilen Hitler’e Suikast bu gerçek olayı konu alıyor. Filmde Georg Elser’i canlandıran Christian Friedel En İyi Erkek Oyuncu dalında Avrupa Film Ödülü’ne de aday gösterildi.

Kino 2015 programındaki dördüncü uzun metraj film olan “Ben Kimim?” (Who Am I – Kein System ist sicher) ise nefes nefese izlenen bir aksiyon/gerilim. Baran bo Odar’ın yönettiği film, girdiği hiçbir ortamda dikkat çekmeyen ama çocukluğundan beri hep bir süper kahraman olmak isteyen Benjamin’in öyküsünü anlatıyor. Bu içine kapanık genç adam bir hacker grubuna katıldığında önünde yeni kapılar açılıyor. Ancak bilgisayar korsanı kahramanlarımız boylarından büyük bir siber casusluk entrikasına bulaşınca işler karışıyor. Filmin başrolünde “Oh Boy“dan tanıdığımız Tom Schilling’in var.

Kino 2015 bu dört uzun metrajlı film dışında, Alman animasyon sinemasından yakın tarihli örnekleri ücretsiz bir gösterimde Diyarbakırlı sinemaseverlerle buluşturacak. DOK Leipzig Festivali’nin Canlandırma Filmler bölümünün programcısı Annegret Richter’in hazırladığı bu 10 filmlik seçkinin ana hedef kitlesi 3-9 yaş arası çocuklar ama canlandırma sinemasının yaratıcı imkânlarını sonuna kadar kullanan bu kısa filmleri yetişkinler de keyifle izleyebilirler.

Etkinlik çerçevesindeki gösterimlerin biletleri Diyarbakır N-City Avşar Sinema’dan temin edilebilir. Kino 2015 gösterimleri için bilet fiyatları tam bilet 7TL, öğrenci bileti 5 TL.

Programla ilgili bilgi için: kino2015.org

edebiyathaber.net (20 Kasım 2015)

Yorum yapın