Adnan Binyazar’ın usta kaleminden Dede Korkut öyküleri

Mart 27, 2023

Adnan Binyazar’ın usta kaleminden Dede Korkut öyküleri

Adnan Binyazar’ın yazdığı, Mustafa Delioğlu’nun resimlediği Dede Korkut’tan Öyküler, 12 ve üzeri yaş grubu için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Usta edebiyatçı Adnan Binyazar, edebiyatımızın yazıya geçirilen ilk destansı hikâyelerini içeren Dede Korkut Kitabı’ndan dört öyküyü genç okurlar için yeniden kaleme aldı. 

“Anlatılışı çok öncelere dayanan, 15 ve 16. yüzyıllarda yazıya geçirildiği düşünülen Dede Korkut Kitabı’nda, Oğuz Türklerinin kültürel varlığı, yaşadıkları toprakları savunma dirençleri, kahramanlıkları, ahlak değerleri konu edilmiştir. Halkın görgüsü, ahlak arayışı, kültürel birikimini oluşturan töreleşmiş insanlık değerleri kurumsallaştığı dönem içinde eriyip gitmemiş, insanın zaman içinde değişen algı gücü ve kavrayış yeteneğiyle değişime uğrayarak sonraki çağlarda da izini sürdürmüştür.

Bay Büre Bey’in oğlu beş yaşına girdi, beş yaşından on yaşına girdi, on yaşından on beş yaşına girdi… Sert bakışıyla çalımlıydı, yumuşak bakışıyla erdemli. Yakışıklı mı yakışıklı bir yiğit olmuştu.

Oğuz zamanında, oğlanlara ancak savaşta yiğitlik gösterirlerse ad verilirdi.

Doğada her şey büyüyüp gelişir. Bay Büre Bey’in oğlu da büyüdü, atını uçururcasına koşturan yiğitlerden oldu. Av avladı kuş kuşladı. Avlanırken, babasının atlarının bulunduğu yere geldi. Tavlacıbaşı onu karşılayıp öve öve bitiremedi, önüne en besleyici yiyecekleri serdi.

Yediler, içtiler, eğlendiler…

Onlar eğlenedursun, Bay Büre Bey’in oğluna satın aldıkları malları getiren bezirgânlar, Oğuz’a yakın bir yere gelip konakladılar.
Yıkanıp arınacak, geceyi orada geçirdikten sonra sabah evlerinin yolunu tutacaklardı. Kurt dumanlı günü, düşman karanlığı severmiş. Avnik Kalesi’nin casusları kervanın konakladığı yeri öğrenmiş, Oğuz’u düşman bilenlere haber uçurmuşlardı. Aylardır gece gündüz yol tepen bezirgânlar o sırada derin uykudaydı.

Adnan Binyazar 1934’te Diyarbakır’da doğdu. Dicle Köy Enstitüsü’nü bitirdi. Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nde okudu. İlköğretmen Okulu’ndan üniversiteye, değişik okullarda edebiyat öğretmenliği yaptı. Berlin’de, ders kitapları yazma projelerinde çalıştı. Cumhuriyet gazetesinde “Ayna” ve “Pazar Yazıları” köşelerinde denemeleri yayımlanıyor. Deneme ve eleştirilerini Toplum ve Edebiyat, Ağıt Toplumu, Ozanlar Yazarlar Kitaplar, Ayna, Duyguların Anakarası, Edebiyatın Dar Yolu adlı kitaplarında topladı. Halk yazını ile ilgili kitapları ise Dede Korkut, Kan Turalı, Halk Anlatıları, On Beş Türk Masalı, Elif ile Mahmut, Kerem ile Aslı adlarını taşıyor. Masalını Yitiren Dev adlı romanını 2000’de, Orhan Kemal Roman Armağanı’na değer bulunan Ölümün Gölgesi Yok‘u 2004’te, öykü kitapları Şairin Kedisi‘ni 2005’te, Şah Mahmet‘i 2009’da yayımladı. Son kitabı Ardında Leke Bırakmamalı Sevgi kitapçılarda.

Adnan Binyazar’ın Can Çocuk Yayınları’ndan çıkan diğer kitapları:
Atatürk Anlatıyor • On Beş Türk Masalı • Kaçış (Günışığına Yolculuk 1) • Varış (Günışığına Yolculuk 2) • Okul Yılları (Günışığına Yolculuk 3)

edebiyathaber.net (27 Mart 2023)

Yorum yapın