Absürd tiyatronun perdesini aralayan eser

Ekim 16, 2023

Absürd tiyatronun perdesini aralayan eser

Eugène Ionesco‘nun Kel Şarkıcı adlı oyunu, Ayberk Erkay çevirisiyle Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

“Hayat insana pencereden baktırır.”

Uzun bir evlilikten sonra birbirlerine söyleyecek kof laflardan başka bir şeyleri kalmayan Bay ve Bayan Smith’lere, Bay ve Bayan Martin’ler bir akşam misafirliğe gelir. Martin çiftinin ilişkisizlikleri öyle bir noktaya gelmiştir ki gerçekten evli olduklarına ve bir çocukları olduğuna ikna olmaları için uzunca bir diyaloğa girmeleri gerekir…

Modern tiyatronun en büyük yenilikçilerinden Ionesco “karşıoyun” olarak nitelediği ilk oyunu “Kel Şarkıcı”yla dilin trajedisini ortaya koyuyor ve absürd tiyatronun perdesini aralıyor.

Kel Şarkıcı 1950’deki ilk temsillerinde neredeyse bütün eleştirmenler tarafından alaya alınsa da Breton ya da Queneau gibi isimlerin gönlünü kazanır; çok geçmeden modern klasikler arasında yerini almış ve 1952’den itibaren aynı salonda –Le Théâtre de la Huchette– aralıksız oynanma rekorunu kırarak –yaklaşık 20.000 temsil, iki milyonun üzerinde seyirci– Fransa’da en çok sahnelenen oyunlardan biri olmuştur.

Tadımlık>>>

Yazar hakkında

Eugène Ionesco (26 Kasım 1909-28 Mart 1994) Absürt tiyatronun en önemli temsilcilerinden, oyun yazarı. Romanya’da (Slatina) doğan Ionesco’nun çocukluğu, annesinin Fransız olmasından dolayı Fransa’da geçti.1928-1933 yılları arasında Bükreş Üniversitesi’nde Fransız Edebiyatı okumak üzere tekrar ülkesine döndü. 2. Dünya Savaşı’nın başlamasıyla yeniden Fransa’ya yerleşti. Oyunlarında insanlar arasındaki iletişimsizliği, dünyanın saçmalığını ve dilin basmakalıplığını öne çıkaran Ionesco, etkileri ve izdüşümleri günümüze dek süren pek çok oyun kaleme aldı. Eugène Ionesco 1970 yılında Fransız Akademisi’ne seçildi.

edebiyathaber.net (16 Ekim 2023) 

Yorum yapın