Zehra Nur Canpolat’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

Şubat 16, 2022

Zehra Nur Canpolat’a 4 soru | Mehmet Özçataloğlu

1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz? 

Bu sorunun bende cevap listesi biraz uzun ama başlıca sebebi çocuk dünyasının bir yetişkini rehabilite etme gücü diyebilirim. Dolayısıyla çocuklar için yazmak önce kendim için gerçekleştirdiğim bir eylem. Sonrasında ise çocuk edebiyatı sahasında kendimce güçlenmesi gereken konuları yazma isteğim diyebilirim. Saydıklarım dışında çocuk okurlardan aldığım hızlı, samimi ve karşılıksız dönütler de beni büyülüyor.

2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı? 

Mary Mapes Dodge’un Gümüş Patenler’i. Açıkçası bir çocuk okurken, yazarın kurduğu dünyaya anlatının içindeki kış tasvirlerinin okuma zamanımdaki kar yağışına denk gelmesinden ötürü hızlıca dâhil olmuştum. İki kardeşin ekonomik yetersizliklerden ötürü bir patene sahip değilken yetenekleri sayesinde o nesneye erişebilmesi de beni çok etkilemişti.

3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu? 

Ben sıkı bir Gianni Rodari okuruyum. Onun Masal İçinde Masal eserini yazmak isterdim. Gerek geleneksel masalların içeriği ve biçimi ile oynaması gerek her masala yazdığı birbirinden ilginç üç son bana Rodari’nin harikulade bir yetenek olduğunu haykırıyor.

4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz? 

Jo Cotteril’in Limon Kütüphanesi’ni yakın zamanda bitirdim. Bir baba-kız arasındaki anne kaybına ilişkin bir anlatıydı. Zor bir kaybın, bir çocuk bir de yetişkin tarafından nasıl deneyimlendiğine şahit olmak benim için etkileyici ve düşündürücü oldu diyebilirim. Ayrıca yurt dışında bir evin sorumluluğunu üstlenmiş yani ebeveyn rolünün hakkını vermeye çalışan çocuklar için destek kurumlarının var olması, insana ve özellikle çocuğa verilen değerin ne derece yüksek olduğunu belletti.

edebiyathaber.net (16 Şubat 2022)

Yorum yapın