Süha Derbent’in “Ken(d)ime giden yol”daki hikayeleri…

Eylül 6, 2021

Süha Derbent’in “Ken(d)ime giden yol”daki hikayeleri…

Süha Derbent… 35 yıldır fotoğrafçı. Son 25 yılını vahşi doğada yaban hayatındaki hayvanları fotoğraflayarak geçirdi. 80’den fazla ülkede bulundu. Bugün kişisel arşivinde iki milyondan fazla fotoğraf bulunuyor. Hindistan’da soyu tükenmekte olan Bengal Kaplan’ının izini sürüp fotoğrafını çekmeyi başaran ilk Türk vahşi yaşam fotoğrafçısı. 7 büyük kediyi kendi doğal yaşam alanlarında fotoğraflamayı başaran dünya çapında az sayıda fotoğrafçıdan biri. Ruanda’da dağ gorillerine o kadar çok gitti ki, 2015 yılında Ruanda devleti tarafından ülkenin görsel arşivini oluşturma görevi verildi, bu görev kapsamında 10 gün dağ gorili aileleri ile yaşadı.

Fotoğrafları, bugüne kadar yurtiçi ve yurtdışında birçok sergide yer aldı. Bu fotoğraflardan oluşan “Yüz Yüze” ve “The Wild Side of Kenya’nın Yaban Yüzü”* isimlerinde iki kitabı bulunuyor. 

“The Wild Side of Kenya’nın Yaban Yüzü”* isimli kitabının başında yer alan yazısının ilk cümleleri şöyle:

“Gitgide modernleşen, ama bir o kadar da karmaşıklaşıp içinden çıkılmaz bir hal alan yaşam biçimimize karşılık doğa, olanca sakinliğiyle, bilgece bekliyor, anlaşılmayı ve yalnızlaşan hayatlarımızı yeniden anlamlandırmayı. Her seferinde en baştan anlatmayı deniyor, her birimize; kuşuyla, böceğiyle, ağacıyla ve hiç yılmadan tekrar ediyor; bizim de bu bütünün parçası olduğumuzu, diğerleri gibi yalnızca bir parçası olduğumuzu; ne bir eksik, ne bir fazla.”

Yaşamda durduğu yeri ise şöyle ifade ediyor Süha Derbent: 

“Kongo’da bir dağ gorilinin mezarına çiçek koymak benim için çok önemli bir şey. Oradaki yerel halktan birinin yaptığı gibi. İki metreden bir kaplanın sarı gözlerine bakabildiğimde aslında ne kadar küçük olduğunu, aslında hiçbir şey olmadığını görebilmek benim için çok değerli. Çünkü biz şehir hayatında yaşarken o an ne iş yapıyorsak kendimizi hayatın merkezinde görüyoruz. Taksi şoförü isek müşteri bulacağız, doktorsak o an ameliyatı bitireceğiz, ne iş yapıyorsak kendimizi hayatın merkezinde görüyoruz ve o anda en önemli şey o, başka bir şey yok. Halbuki hiçbir şey değiliz. O kadar küçüğüz ki. İşte ben bunu doğada görüyorum, hayvanlardan öğreniyorum. Bu benim için çok değerli. Durduğum yer de orası.”

Fotoğraf çalışmalarının yanı sıra, kişiye özel safari turları yapıyor. 

Fotoğraflarını ayrıca kişisel web sayfası ve sosyal medya hesapları üzerinden görebileceğiniz gibi, yıllar boyunca vahşi doğada başta büyük kediler olmak üzere hayvanlarla geçirdiği süreci “Ken(d)ime giden Yol” olarak tanımlayan Derbent’in bu yolculuğa ait hikayelerini youtube sayfası videolarında görebilirsiniz. Youtube sayfasında, gezi videolarının yanı sıra vahşi doğa fotoğrafçısı olmak isteyenlere ya da bu konu ile ilgilenenlere Vahşi Yaşam Fotoğrafçılığının Sırları, Ruanda’da ziyaret ettiği dağ gorili ailelerine ait deneyimlerini paylaştığı Ruanda Günlükleri başlığında videoları bulunuyor. 

Süha Derbent’i, fotoğraf çalışmaları ve safari turları ile, vahşi olarak tanımladığımız ama aslında insandan asla daha vahşi olmayan doğa ve hayvanların bize ulaşan sesi olarak görüyoruz. Bu nedenle hikayelerini izlemenizi tavsiye ediyoruz.

Sanatçının kanalını izlemek için>>> 

* https://www.edebiyathaber.net/suha-derbentin-kenyasindan-doganin-dile-gelisi-sule-tuzul/

Biyografi: 

35 yıldır fotoğrafçılık yapan Süha Derbent 1963 yılında İstanbul’da doğdu. Cumhuriyet gazetesinde muhabir olarak başlayan profesyonel yaşamı, Atlas ve Marie Claire dergilerinde fotoğrafçı-yazar olarak devam etti. Gezi National Geographic Traveler dergisinde iki yıl görsel yönetmen olarak çalıştıktan sonra, seyahat ve vahşi yaşam fotoğrafçılığı alanıyla daha yakından ilgilenmeye başladı. İskandinavya’dan Madagaskar’a, Sri Lanka’dan Kanada’ya kadar 80’den fazla ülkede çalıştı. Çeşitli hava yolu, fotoğrafçılık, banka ve otel zincirleri gibi büyük kuruluşların sponsorluğunda projeler gerçekleştirdi.

Vahşi yaşam, özellikle de büyük kediler diye adlandırılan hayvanların peşinde dünyanın çeşitli ülkelerini gezerek fotoğraflar çekti, projeler hazırladı. 

1998 yılının Nisan ayında bir ilke imza attı; 2000’li yıllarda soyunun tükenmesinden korkulan Bengal Kaplanı’nın Hindistan’da izini sürdü ve onu fotoğraflamayı başaran ilk Türk vahşi yaşam fotoğrafçısı oldu.

İlk kitabı Yüz Yüze, 2002 yılının Temmuz ayında İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıktı. Yayın, uluslararası basında ilgi gördü; CNN International, Süha Derbent’le yaptığı röportajı World Report’da yayınlandı.

2003 yılında soyu tükenmekte olan hayvanlara dikkat çekmek amacıyla BP ve Emirates ile ortak bir projeye katıldı ve bunun için iki ay Afrika’da yaşadı.

2006 yılında fotofanclub adında bir fotoğraf paylaşım sitesi kurdu. Site, iki yıl içinde 35 bin üyeye ulaştı. 2009 yılında siteyi sattı. Kişisel web sayfası suhaderbent.com ise 32 uluslararası ödül aldı.

2011 yılında, uzun süredir düşlediği projeyi gerçekleştirdi; yeryüzünde yaşayan yedi büyük kedinin, kendi doğal yaşam alanlarında çektiği fotoğraflarından oluşan 7 Kedi adlı bir sergi hazırladı ve Ekavart Galeri’de açtı.

2015 yılında Ruanda devleti tarafından, ülkenin görsel arşivini oluşturmak üzere davet edildi. Bu proje kapsamında yaptığı çalışmalardan biri için 10 gün, dağ gorili aileleriyle birlikte yaşadı. 

Vefatına dek son 15 yıl Mustafa Koç’un fotograf danışmanlığını yaptı. Birlikte gerçekleştirdikleri seyahatler sonunda Mustafa Koç “Vahşi Karşılaşmalar” adlı prestij kitabını yayınladı. Kitabın önsözü Süha Derbent tarafından yazıldı.

2016’da TAV Tourism ile “Nature by Süha Derbent” markasını oluşturdu ve yeni bir işbirliğine imza attı. Bu kapsamda TAV desteği ile “The Willd Side of KENYA’nın Yaban Yüzü” adlı kitabı yayınlardı.

2017 yılında TED Reset’de başarı öyküsünü anlatan bir konuşma yaptı.

Süha Derbent, özel projelerin yanısıra vahşi yaşam fotografçılığı, seyahat organizasyonu ve hayvan davranışı konularında kişi ve kurumlara danışmanlık hizmeti vermekte, bu bağlamda dünyanın birçok vahşi yaşam alanını gezmek üzere kişiye özel butik seyahat organizasyonları ve kurumsal projeler hazırlamaktadır. Seyahat yazıları, yerli ve yabancı birçok gazete ve dergide yüzlerce sayfayı bulmuştur. Fotografları Getty İmages’da satılan Derbent’in kişisel arşivinde 2 milyondan fazla fotoğraf yer almaktadır.

edebiyathaber.net (6 Eylül 2021)

Yorum yapın