2023 NDS Edebiyat Ödülleri belli oldu

Mayıs 9, 2023

2023 NDS Edebiyat Ödülleri belli oldu

Notre-Dame de Sion Fransız Lisesi ile Notre-Dame de Sion’lular Derneği tarafından 15’incisi düzenlenen ‘NDS Edebiyat Ödülü’nün kazananı ‘Yalnız’ adlı romanıyla Zeynep Kaçar oldu. Kaçar, ödülünü haziran ayında Fransız Sarayı’nda düzenlenecek ödül töreninde alacak. Bu yılın Mansiyon ödülü ise İletişim Yayınları’ndan çıkan « Daha İyi misin ? » adlı öykü kitabıyla Hande Ortaç’ın oldu.

NDS Edebiyat Ödülü, 2008 yılından beri düzenleniyor. Bu yıl 15’incisi düzenlenen ödülün sahibi, bir kadının kendini bulma çabasını anlatan ‘Yalnız’ romanının yazarı Zeynep Kaçar oldu. Öte yandan bu yılın mansiyon ödülünü ise ‘Daha İyi Misin?’ isimli öykü kitabıyla Hande Ortaç aldı.  Ödül töreni, haziran ayında Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Hervé Magro ve kazanan yazarların katılımlarıyla Fransız Sarayı’nda gerçekleşecek. NDS Edebiyat Ödülü’nün jüri koltuğundaysa Liz Behmoaras, Yazgülü Aldoğan, Tomris Alpay, Emel Kefeli, Arzu Öztürkmen, Zeynep Sabuncu, Özlem Yüzak, Mine Haksal ve Tara Civekoğlu yer aldı. Jüri Başkanı Liz Behmoaras, bu sene ödül alan eserler hakkında şunları söyledi: 

“Zeynep Kaçar’ın ‘Yalnız’ başlıklı romanı, uzun bir uykunun ve dramatik bir uyanışın hikayesi. Kitap, bir kadının verdiği küçük tavizlerin zaman içinde etrafında ördüğü parmaklıklarla hayatının bir hapishaneye dönüşmesini ve görünürde ona âşık, aklı başında bir erkeğin adım adım ürkütücü bir canavar haline gelişini anlatıyor. Akıcı ve incelikli bir üslupla kaleme alınan eser, adeta tüm kadınları tetikte olmaya davet ediyor. Hande Ortaç’ın ‘Daha İyi Misin?’ başlıklı eseri ise bireyin acıya, yalnızlığa, korkuya, yorgunluğa tepkilerinin kâh ustaca yaratılmış distopik ortamlarda kâh gündelik yaşamın içinde incelendiği, akıcı, renkli, capcanlı bir üslupla yazılmış hem toplumsal hem de bireysel yönlü okunabilen öykülerden oluşuyor. Yazarları candan tebrik ediyoruz.”

Zeynep Kaçar

Zeynep Kaçar, 1972 yılında Lüleburgaz’da doğdu. 1991’de Bursa Anadolu Lisesi’nden, 1995’te MSM Tiyatro bölümünden, 1999’da İstanbul Üniversitesi Dramaturji bölümünden mezun oldu.

2007’de “Aşk İhanet Yalnızlık Vesaire”, “Krem Karamel”, “Bavullar”, “Bu Bir Oyun Değil”, “Dış Ses” adlı oyunları ve Ayla Kutlu’nun aynı adlı öyküsünden uyarladığı “Mekruh Kadınlar Mezarlığı” Toplu Oyunları 1, 2008’de “Böyle Bir Aşk Masalı” ve “Sahici İnsanlar/Plastik Ölümler” Toplu Oyunları 2, 2011’de “Bu Anlamlı Günde”, “Köprüden Önce Son Çıkış”, ve “Medine” Toplu Oyunları 3, 2015’de “İd Ego ve Süper Kahraman” ve “Varolmayan Ayşe’nin Muhteşem Maceraları” Toplu Oyunları 4, 2017’de “fiimdi Uçuşa Geçiyoruz” ve “Tok” Toplu Oyunları 5 adı altında Mitos Boyut Yayınları tarafından yayımlandı. Oyunları çeşitli alternatif tiyatrolar, fiehir Tiyatroları ve Devlet Tiyatroları tarafından sahnelendi. İngilizce, Çince, Fransızcaya çevrildi. ABD, Tayvan, İsveç’te sahnelendi. Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Krem Karamel” 2010 yılında Ankara Sanat Kurumu Övgüye Değer Oyun Yazarı ödülüne, 2011 yılında “Medine” Dil Derneği Kerim Avşar En İyi Oyun ödülüne, 2017 yılında Sahne3 tarafından sahnelenen “Tok” Ekin Yazın Dostları Yılın Oyun Yazarı ödülüne layık görüldü. 2000-2007 yılları arasında tanıtım ve eleştiri yazıları Radikal kitap eki, Varlık Dergisi ve çeşitli web  sitelerinde yayımlandı. 2000’de Tiyatro Boyalı Kuş ve 2008’de Bab-ı Tiyatro’yu kurdu; yazar, yönetmen, oyuncu olarak bu topluluklarda görev aldı. Halen Sahne3’te yazar ve oyuncu olarak çalışmaya devam etmektedir.

Yalnız

Feray şarkılar söyleyen, hayaller kuran, âşık olunca ayakları yerden kesilen genç bir kadın; herkes gibi. Kötülüklerin sadece başkalarının başına geleceğine inanıyor ama yanılıyor. Çünkü gerçek hayatın masallarla ilgisi yok; sevdiği adamı sadece bir öpücük kurbağaya çevirmiyor, gezdiği cadde geceyarısı balkabağına dönüşmüyor, yaşadığı ülke bir anda uykuya dalmıyor. Her şey yavaş yavaş ve alıştırarak dönüşüyor, değişiyor. Feray’ın kontrolünü ne zaman kaybettiğini ve etrafında olup biteni anlayıp “Dur!” demesi yıllarını alıyor.  

Zeynep Kaçar bir kadınla bir ülkenin aslında ne kadar benzediğini gösteriyor. Kimliğinden koparılıp görülmez olan bir kadının kendini bulma, görme ve gösterme çabasının romanı Yalnız.

Hande Ortaç

1980 Adapazarı doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde lisans, Bilgi Üniversitesi Örgütsel Psikoloji Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. “Kankurutan” adlı öyküsü altKitap 2008 Öykü Ödülü’nde, “Pembe ve Eflatun” adlı öyküsü KaosGL 2020 Kadın Kadına Öykü Yarışması’nda birincilikle ödüllendirildi. İlk öykü kitabı Kankurutan 2011 ve ikinci öykü kitabı Üç İki Bir Kayıt 2015 yıllarında yayımlandı. Öykü, deneme ve eleştiri yazıları altZine, Amargi, Dünden Bugünden Edebiyat, Feminerva, Ian Edebiyat, Kitaplık, Milliyet Sanat, Roman Kahramanları ve Trendeki Yabancı gibi dergilerde ve çeşitli gazetelerde yayımlandı. Elektronik kitap yayınevi altKitap.net ve elektronik edebiyat dergisi altZine.net’in yazarlarından ve editörlerinden biridir.

Daha İyi misin?

Daha İyi misin? bir savaştan kaçanların, yalnız kalmış ve tüm zamanını sıkıntıyla geçirenlerin, gidenlerin ardından çaresizce bakanların, mücadeleye omuz verenlerin, plazalarının tekdüzeliği içinde kendini var etmeye çalışanların derdine ortak olan öykülere ev sahipliği yapıyor…

Kaynak: Hürriyet (9 Mayıs 2023)

Yorum yapın