2022’nin en çok okunan yazarları kimler? | Metin Celâl

Ocak 5, 2023

2022’nin en çok okunan yazarları kimler? | Metin Celâl

2022’nin şubat ayı, Covid salgını sonrası Adana’da Tüyap Çukurova Kitap Fuarı yapılıyor. Okurların fuara ilgisi nasıl olacak merak ediyoruz doğal olarak. Okurlar da hangi yayınevleri katılacak, hangi yazarlar söyleşi yapacak, imza etkinliklerine katılacak diye merak ediyor. İmza günlerinde uzun kuyruklar oluşan ünlü yazarların çoğu salgının tam olarak bitmediğini düşünerek gelmek istememiş. 

İlk cumartesi genellikle sakin geçer. Tatil günü olduğu için de sabahın ilk saatleri yoğun bir ziyaretçi kalabalığı görülmez. Ama daha saat 10 olmasına rağmen kapıda uzun bir kuyruk var. Kuyruktakilerin tamamı gençlerden oluşuyor. 

Kapılar ziyaretçilere açılır açılmaz bu gençler doğruca imza salonuna koşuyor. Oysa en erken başlayacak imza etkinliğine bile daha 2-3 saat var. Düzenli bir sıra oluşturuyor, oldukları yere oturup sabırla beklemeye başlıyorlar. İki – üç bin kişinin beklediği sıralar oluşuyor. İmza etkinlikleri kalabalık hiç azalmadan akşam fuar kapanana kadar devam ediyor. 

Tabii ki, bu sebatla bekledikleri yazarlar kimler, diye merak ediyor insan. Pandemi öncesi kitap fuarlarından anımsıyoruz, bu genç okurlar kendileri gibi genç yazarlarla buluşmaya geliyorlar. Gerçekleştirilen kitap imzası etkinliğinden çok sevilen bir pop starla buluşma. Wattpad yazarlarıyla buluşuyorlar. 

Wattpad yayıncılıkta dünya çapında bir devrim. Kullanıcıların orijinal hikayeleri okuması ve yazması için tasarlanmış bir çevrimiçi edebiyat platformu. Allen Lau ve Ivan Yuen 2006’da Kanada’da oluşturmuşlar platformu. Hızla yaygınlık kazanmış. Kasım 2021 itibarıyla Wattpad’in aylık 94 milyondan fazla kullanıcısı var. Bu kullanıcıların yüzde 90’ı Z kuşağından, yani gençler ve yüzde 80’i kadınlar. 

Wattpad’de 50’den fazla dilde hikayeler yayınlanıyor. Bu hikayelerden bazıları kitap olarak basıldığı gibi dizilere ve filmlere dönüştürülüyor. Uygulamaya 665 milyon öykü yüklenmiş. Her gün 64 bin yeni öykü yükleniyor. 

Ücretsiz bir uygulama. Hikâye yazmak ve okumak için ücret alınmıyor. Wattpad’in en çok kullanıldığı dört ülke Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Filipinler ve Türkiye. Wattpad “kitap okumaz” denilen gençlere kitap okutmak bir yana kitap da yazdıran bir uygulama. İlginç bir bilgi, Dünya çapında çok satan yazarlar bu platformda başarılı olamamış. Wattpad okurlarının alışılmıştan çok farklı ilgi alanları var çünkü. 

Wattpad birçok olmaz denileni de oldurmuş bir uygulama. “E-kitap okunmaz”, “internette uzun yazılar okunmaz”, “internette yayınlanmış eserin kitabı basılırsa satmaz” gibi birçok inanışın da yanlış olduğunu ortaya çıkardı. Wattpad yazarlarının kitapları 400 sayfadan başlıyor. Birkaç örnek vermek gerekirse Zeynep Sey’in “Kimse Gerçek Değil” 448 sayfa, Aslı Arslan’ın “Sokak Nöbetçileri 2” 872 sayfa, Büşra Yılmaz’ın “Ölüme Fısıldayan Adam” 424 sayfa. Üstelik bu romanlar tek ciltle kalmıyor, dört – beş cilde ulaşan diziler oluşturuyorlar. Romanlar wattpad’de çok okunup milyonlarca okura ulaştıktan sonra kitaplaşınca da çok satıyorlar. 

Her şeyi çok hızlı eskitiyoruz. Wattpad ve yazarları da geçtiğimiz yıllarda eskimiş, artık okunmuyor gibi görünüyordu. Sanıyorum pandeminin de etkisi ile yeniden bir canlanma oldu ve ilginin eskiye göre çok daha fazla olduğunu söyleyebilirim. 2022 yılında tüm kitap fuarlarının yıldızları Wattpad yazarları oldu ve kitap satışları düştü denilen bir yılda yayıncılarının yüzlerini güldürdüler. 

Kitap fuarlarında okurun yoğun ilgisini gören bir tür de Manga’lardı. Mangalar 19. Yüzyılda Japonya’da geliştirilmiş sade bir çizim anlayışı ile hızlı bir şekilde üretilen çizgi romanlara verilen ad. 1950’lerden itibaren yaygınlık kazanmış. 1995’te mangalar Japon yayıncılık sektörünün önemli bir parçası haline gelmiş. Zamanla dünya çapında ilgi görmüş ve 2010’da bu alanda lider olan ABD’de üretilen çizgi romanlardan daha çok satmaya başlamış. 2021’de ABD’deki çizgi roman satışlarının %76’sını mangalar oluşturmuş. Birkaç yıldır Türkiye’de de mangalar genç okurların gözdesi. İnternetin icadı ile öldü denilen çizgi roman yayınları yeniden, üstelik eskisinden çok daha fazla okur bulmaya başladı. Manga maceraları tek bir ciltte bitmiyor ve birçok kitaptan oluşuyor. Okurlar dikkatle bu dizileri izliyor ve yeni ciltleri kaçırmıyor. Önceki fuarlarda olduğu gibi yılın son fuarı olan Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nda okurların en çok ilgi gösterdikleri stantlar manga satan yayınevlerinindi. 

2022’de biz hâlâ çok satanlar listelerinde Türk ve Dünya klasiklerini görürken ve kitap satışlarındaki düşüşten yakınırken genç okur Wattpad yazarlarının romanları ve mangalara gösterdikleri ilgi ile yayıncıların yüzünü güldürdü.    

edebiyathaber.net (5 Ocak 2023)

Yorum yapın