160. Kilometre’den yeni bir dizi: Şiirimizin kılıcı keskin, güçlü hiciv şairleri

Ocak 13, 2021

160. Kilometre’den yeni bir dizi: Şiirimizin kılıcı keskin, güçlü hiciv şairleri

Editörlüğünü M. Kayahan Özgül’ün yaptığı hiciv dizisinin ilk kitapları olan, Halil Çeltik’in yayına hazırladığı “Nef’î – Sihâm-ı Kazâ’dan Seçki” ve Neslihan Koç Keskin’in yayına hazırladığı “Hevayî – Divan’dan Seçki” 160. Kilometre etiketiyle şubatta yayımlanıyor.

Tanıtım bülteninden

2021’de 10. yılına giren ve 10 yıldır yalnızca şiir ve şiir üstüne yazılmış kitaplar yayımlayan 160. Kilometre, Şubat ayından itibaren yeni bir diziye başlıyor. Nef’î, Hevâyî, Tırsî, Halil Nihad Boztepe, Neyzen Tevfik, Ercüment Ekrem Talû, Şair Eşref, Ziya Paşa, Hammamizade İhsan, Hüseyin Kâmî, Küfrî, Taib, Kânî, Sürûrî ve daha birçok hiciv ustasının şiirlerinin özgün halleri bugünün Türkçesine yapılmış başarılı ve sansürsüz çevirilerle birlikte yayımlanacak.

Yayın hayatımızda önemli bir eksikliği dolduracak olan dizinin editörlüğünü Dîvan Yolu’ndan Pera’ya Selametle / Modern Türk Şiirine Doğru, Osmanlı’nın Hâzanında Gazel Dökümü / Modern Türk Şiirini Ararken ve edebiyat notlarını bir araya getirdiği Seke Seke Ben Geldim serisi gibi kitaplarıyla tanınan M. Kayahan Özgül üstlendi.

160. Kilometre hiciv dizisini şöyle anlatıyor: “Hiciv toplumlar yoldan çıktığında zekânın ortaya çıkıp aptallığın yolunu kesmesidir. Bugün en ihtiyacımız olan şey. 160. Kilometre, sosyal medyanın şiirde hicvin yerini aldığı günümüzde büyük hiciv geleneğimizi hatırlatmak için bugünün Türkçesiyle birlikte bir dizi hazırladı. Bakalım yalana dolana, kayırmacılığa, yoksullaştırmaya, yoksunlaştırmaya, baskıya, eziyete, kıyıma, dolandırıcılığa, kandırmacaya, yağmaya, hırsızlığa, siyasi çürümeye kadim geleneğimiz nasıl karşı çıkıyordu?”

Dizinin ilk iki kitabı Şubat 2021’de yayımlanacak. Kitaplardan ilki Halil Çeltik’in yayına hazırladığı “Nef’î – Sihâm-ı Kazâ’dan Seçki”. Bu seçki ünlü Sihâm-ı Kazâ’nın şimdiye kadar yayımlanmış sansürsüz ve anlaşılır en geniş seçkisi. İkinci kitap ise Neslihan Koç Keskin’in yayına hazırladığı “Hevayî – Divan’dan Seçki”.

160. Kilometre 10. yılı olan 2021’de, şiir yayıncılığının zorluklarıyla mücadele ederek, “Şiir direnirse kazanacak” düşünüşüyle başka diziler ve çevirileri okurlarıyla buluşturacak.

edebiyathaber.net (13 Ocak 2021)

Yorum yapın