160. Kilometre yayınevinden 10. yılında yeni bir şiir dizisi: Gulyabani

Mart 11, 2021

160. Kilometre yayınevinden 10. yılında yeni bir şiir dizisi: Gulyabani

10 yıldır yalnızca şiir ve şiir üstüne yazılmış düşünce kitapları yayınlayarak, “Şiir direnirse kazanacak” şiarıyla Türkiye’de büyük yayınevlerinin şiir yayınlamaya gösterdiği dirence karşı mücadele eden, bu konuda öncülük eden 160. Kilometre yayınevi, 10. yılında yeni bir diziye daha başladı: Gulyabani.

Yeni şiire yayıncıların, medyanın, okurların gösterdiği ilgisizliğin yarattığı zor maddi şartlara 2020 yılında bir de dünyaya yayılan salgın hastalığın getirdiği zor maddi şartlar eklendi. “Bizim yaptığımız şey zaten bir çeşit izcilik” diyen 160. Kilometre dolara endeksli kâğıt fiyatlarına, pahalanan baskı hizmetlerine yenilmeyen bir çözüm olarak daha ucuz maliyetli ama tasarımdan taviz vermeyen bir dizide karar kıldı. Dizinin tasarımını Ömer Ozan Erdoğan hazırladı. “Şiir öldü mü?” tartışmalarının son bulmadığı bir ortamda şair Seyhan Erözçelik’in “Şiir ölmez, gulyabanidir” sözünden ilham alan Gulyabani dizisinde bu bahar 13 kitap yayınlanıyor. Kitapların 6’sı Mart ayında, 7’si Nisan sonunda dağıtıma girecek. Dizinin editörleri olan Ahmet Güntan ve Ömer Şişman şiirin neden ölmediğini, neden yaşadığını belirten bir de dizi manifestosu kaleme aldılar: “Şairler varsa şiir var.”

10 yıldır genç şairlerin ilk şiir kitaplarını basmakta ısrar eden 160. Kilometre Gulyabani dizisinde de 4 genç şairin ilk kitaplarını basıyor. Dizide yer alan şairler Ahmet Güntan, Deniz Gül, Donat Bayer, Elvin Eroğlu, Fatma Nur Türk, Hamdi Oğulhan Tünay, Kaan Kaçar, Levent Karataş, Liman Mehmetcihat, Mahir Taşyurt, Mehmet Davut Özdal, Ömer Şişman ve Sude Öztürk.

160. Kilometre 10. yılına M. Kayahan Özgül editörlüğünde bugünün Türkçesiyle birlikte yayımlanan hiciv seçkileriyle başladı. Yeni dizi Gulyabani’den sonra, 2021 yılı, hazırlanan özel bir kitap, ayrıca Ted Hughes ve Susan Stewart çevirileriyle devam edecek.

edebiyathaber.net (11 Mart 2021)

Yorum yapın