“The Quiet Volume” okuma performansı Arter Kütüphanesi’nde

Ocak 20, 2020

“The Quiet Volume” okuma performansı Arter Kütüphanesi’nde

Ant Hampton ve Tim Etchells’ın, fısıltı yoluyla icra edilen The Quiet Volume isimli ses performansı 23 Ocak–13 Şubat 2020 tarihleri ​​arasında Arter Kütüphanesi’nde deneyimlenebilecek. Selen Ansen küratörlüğünde gerçekleştirilen Arter Performans Programı’nın Katılma başlıklı bölümü kapsamında yer alan The Quiet Volume, kulaklıklardan verilen yönlendirmeler aracılığıyla performatif bir deneyim sunarken, katılımcıları kelimeler ve farklı dünyalar arasında bir yolculuğa çıkarıyor.

Dolapdere’deki yeni binasında, sanatın tüm disiplinlerinden yenilikçi örneklere ve nitelikli yorumlara yer veren Etkinlik Programı’nı hayata geçiren Arter, Mayıs 2020’ye kadar sürecek bir performans sanatı seçkisi de sunuyor. Selen Ansen’in küratörlüğünü üstlendiği Performans Programı, Kutlama, Katılma ve Tınlama başlıklarını taşıyan, birbiriyle ilişkili ve ardışık üç bölümden oluşuyor.

Mekâna özgü yeni projelerin yanı sıra dünya çapında ilgi gören yapıtları da içeren programın Katılma başlıklı ikinci bölümü, üretimi performans alanında yoğunlaşan sanatçı Ant Hampton ile sanatçı ve yazar Tim Etchells’ın The Quiet Volume isimli performansı ile devam ediyor. Fısıltı yoluyla icra edilen bir ses performansı olan The Quiet Volume, kitaplar, dünyalar ve kelimeler arasında yolculuğa çıkardığı izleyicileri performans süresince okur rolünü üstlenmeye davet ediyor. Başlığı İngilizcede hem “cilt” hem de “ses” anlamına gelen “volume” sözcüğüyle yapılmış bir kelime oyunu içeren ve Türkçeye “Sessiz Cilt” olarak çevrilebilecek performans, bu yolla okuma eylemiyle ses arasındaki ilişkiye işaret ediyor. The Quiet Volume, önceden kaydedilmiş yönlendirmelerin prova edilmeden hayata geçirilmesine dayalı bir teknik olan Autoteatro yöntemini takip ederek, katılımcılara kulaklıklarından dinledikleri yönlendirmeler aracılığıyla performatif bir deneyim sunuyor. Dünyanın farklı yerlerindeki kütüphanelerde gözlemlenebilecek ortak bir gerilim unsurundan yola çıkan performans, sessizlik, konsantrasyon ve okuma eylemine özgü bir mahremiyet duygusunu temel alıyor. İçinde bulunulan mekâna dair farkındalık yaratmayı amaçlayan The Quiet Volume, bir okurun kendisine ait tekil okuma alanının, süreç içerisinde beklenmedik bir biçimde bir diğer okurun alanına sızmasına izin veriyor.

İlk kez 2010 yılında küratörlüğünü Stefan Kaegi ve Lola Arias’ın üstlendiği, gezici ve mekâna özgü bir performans festivali olan Ciudades Paralelas’ın desteğiyle üretilen The Quiet Volume performansının Türkçe versiyonu, Arter’in üretim desteğiyle gerçekleştirildi.

The Quiet Volume performansı, 23 Ocak–13 Şubat 2020 tarihleri ​​arasında Arter’in ziyaret saatleri boyunca Arter Kütüphanesi’nde ücretsiz olarak deneyimlenebilecek. Yaklaşık 60 dakika süren ve aynı anda iki katılımcı tarafından, Türkçe veya İngilizce olarak deneyimlenebilen performans için, 11:00–18:00 aralığında her saat başı için tekli ya da çiftli rezervasyon yapılabilir. 0212 708 58 01 numaralı telefondan ve [email protected] adresi üzerinden yapılacak rezervasyon sırasında, tercih edilen dilin belirtilmesi gerekiyor. Performans, ancak iki katılımcının da hazır bulunması durumunda başlamakta.

Performans programının Katılma bölümü, Şubat 2020’de Mette Edvardsen performanslarıyla devam edecek.

Bilgi için:         arter.org.tr

Adres:  Irmak Cad. No: 13 Dolapdere Beyoğlu 34435 İstanbul

Tel:      0212 708 58 00

ANT HAMPTON HAKKINDA

İngiltere doğumlu Ant Hampton, yaşamını ve çalışmalarını Almanya’da sürdüren bir sanatçı. 20 yılı aşkın süredir, izleyiciyi provasız ortaya konan performans durumlarına yönlendirecek stratejiler üzerine çalışıyor. Sıklıkla hiçbir ön hazırlık olmaksızın takip edilmesi gereken yönlendirmeler üzerine temellenen ve küçük katılımcı gruplarıyla hayata geçirilen çalışmaları, profesyonel olmayan performansçılar ve/veya birer katılımcıya dönüşen izleyiciler tarafından gerçekleştiriliyor. Ant Hampton’ın performansları, altmışı aşkın dilde oluşturulan versiyonlarıyla dünyanın farklı yerlerinde sahnelenmeye devam ediyor.

TIM ETCHELLS HAKKINDA

İngiltere’de yaşayan sanatçı ve yazar Tim Etchells’ın pratiği, performans, görsel sanatlar ve kurgu eserleri içeriyor. Etchells farklı bağlamlarda gerçekleştirdiği yapıtlarını, Tate Modern, Hayward Gallery, Witte de With ve MuHKA gibi dünya çapındaki çeşitli kurumlarda sergiledi.

edebiyathaber.net (20 Ocak 2020)

Yorum yapın