Sayfalarda soluklanacak yer arayan bir romancının romanı: “Kalabalıkta Yüzler”

Ocak 14, 2016

Sayfalarda soluklanacak yer arayan bir romancının romanı: “Kalabalıkta Yüzler”

kalabalikta-yuzlerValeria Luiselli’nin ödüllü romanı “Kalabalıkta Yüzler” Seda Ersavcı çevirisiyle Siren Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Valeria Luiselli, Kalabalıkta Yüzler’de bir yandan yazan, bir yandan da geçmişini anımsayan bir kahramanın izinden ilkin New York sokaklarına, sonraysa yaratıcılığın atardamarlarına uzanıyor ve “yaşayan romancının yaşamla dolup taşan romanını” müthiş bir zarafetle kurguluyor. Az tanınan yazarların kitaplarını okurla buluşturmayı amaçlayan bir yayınevinde çalışan kahramanımız, kütüphanede bulduğu bir şiir kitabını yayımlatmaya çalışırken şairin yaşam öyküsüne sızıveriyor ve geçmişin tozlu sayfalarına hapsolmuş şairin sesi, günümüzde yankılanmaya başlıyor. Ezra Pound’dan Federico García Lorca’ya, Duke Ellington’dan José Limón’a, hatta kuru bir ağaca varana değin figürlerle dokunmuş bir roman bu, romancı kalem oynattıkça hayat bulan, hayat buldukça kendi rotasını çizen bir anlatı… Burada kurmacanın sürprizli zemini, yaşamın yeknesaklığına inat, zamanın bükülmesini sağlıyor; akla düşen dizeler ya da yazılan satırlar hayatı şekillerken adları antolojilerde yer alsa da nicedir mezarlarında yatmakta olan şairler, metroda karşınıza çıkıyor. Luiselli, Kalabalıkta Yüzler’de, ince dokunuşlarla gerçeklik ile kurmacayı, anlatıcı ile anlatılanı aynı düzleme taşıyor ve edebiyat tarihini -bir anlamda- yeniden kurguluyor.

Her katmanı farklı tünellere geçitler açan Kalabalıkta Yüzler, benzersiz mizahı ve anlatım yeteneğiyle çağdaş edebiyatta son yıllarda yankılanan en güçlü seslerden Valeria Luiselli’nin Türkçede yayımlanan ilk romanı.

Valeria Luiselli

1983 yılında Meksika’da dünyaya geldi. Diplomat olan babasının işi nedeniyle çocukluğu ABD, Güney Kore, Kosta Rika ve Güney Afrika’da geçti. Valeria Luiselli, felsefe dalındaki lisans öğreniminin bir kısmını Meksika’da, bir kısmını ise İspanya ve Fransa’da tamamlamış, yüksek lisansına sonradan ders de verdiği Columbia Üniversitesi’nde devam etmiştir. Kalabalıkta Yüzler ile L.A. Times’ın Art Seidenbaum İlk Roman Ödülü’ne layık görülen Valeria Luiselli’nin öykü ve makaleleri New York Times, McSweeney’s, Brick, Granta ve New Yorker gibi mecralarda yayımlanmıştır. National Book Foundation’ın 2014 yılında belirlediği, gelecek vaat eden ‘35’inden Genç 5 Yazar’dan biri olan Luiselli, çağdaş Latin Amerika edebiyatının yeni kuşak kalemlerinin arasında kendine özgü sesiyle sivrilmiş ve bilhassa ABD ve İngiltere’de büyük ilgi görmüştür.

Luiselli, Kalabalıkta Yüzler’de, her şey bir yana, bir şair hakkında bir roman yazan bir yazara ya da kurmacanın kendisine dair bir roman yazmış ve kendine has mizahını ortaya koyabildiği bu çok katmanlı metni adeta mimari bir yaklaşımla tasarlamıştır. Valeria Luiselli, denemelerinden oluşan Papelos Falsos adlı kitabı ve La Historia De Mis Dientes isimli romanıyla da dünya çapında ilgi uyandırmış ve eleştirmenlerden övgü toplamıştır.

Valeria Luiselli, bugün kızı ve eşi ile New York şehrinde, Harlem’de yaşamaktadır.

edebiyathaber.net (14 Ocak 2016)

Yorum yapın