Kenan Kocatürk Diyarbakır 7. Kitap Fuarı’nda konuştu

Eylül 28, 2019

Kenan Kocatürk Diyarbakır 7. Kitap Fuarı’nda konuştu

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. işbirliğiyle 28 Eylül – 6 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlediği Diyarbakır 7. Kitap Fuarı’nın açılışında konuştu. Kitap üretiminde yaşanan düşüşün sürdüğüne dikkat çeken Kocatürk, geçen yılın aynı ayına göre %1,20; geçen yılın 8 aylık toplamına göre ise genel toplamda %0,31’lik düşüş olduğunu kaydetti. Türkiye Yayıncılar Birliği’nin, okuma kültürü konusunda çalışmaya kararlı olduğunu ifade eden Kocatürk, T.C. Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı tarafından yürütülen Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe alarak hayata geçirdikleri Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma (OKUYAY) Platformu’nun çalışmaları hakkında da bilgi aktardı. 

TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Diyarbakır 7. Kitap Fuarı’nın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk; Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı ISBN Ajansı’ndan alınan bilgilere göre 2018 yılında 67.135 adet yeni başlık üretildiğini, genel toplamda 2017 yılına oranla %11,27’lik bir artış olduğunu aktardı.

Bu rakamların, bağımsız yayıncılığımızın çeşitlilikteki başarısı olduğunu ve bu sayede Türkiye’nin IPA (Uluslararası Yayıncılar Birliği) verilerine göre dünya sıralamasında 6. sıraya yerleştiğini ifade eden Kocatürk bu artışa rağmen, Türkiye’de hem kitap üretiminin artış hızında hem de kişi başına düşen kitap sayısında düşüş olduğunu hatırlattı. 

Kenan Kocatürk araştırma-inceleme, edebiyat ve çocuk yayıncılığı alanlarının oluşturduğu kültür yayıncılığının, 2019’un ilk sekiz ayında 85.670.625 adet kitap üretimiyle toplam üretimin %32,65’ini oluşturduğunu; ancak 2018’in ilk sekiz ayının toplam üretimine göre bu alanda %7,17’lik bir düşüş yaşandığını dile getirdi. Her sene daralma gösteren akademik yayıncılığın ise %3,06’lık artışla toplam üretimin %1,04’ünü oluşturduğunu ifade eden Kocatürk, 2019 yılının ilk sekiz ayında, 2018’in ilk sekiz ayına göre genel toplamda %0,31’lik düşüş gözlemlendiğini aktardı. 

Ardından okuma kültürünün önemine bir kez daha değinen Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, kitap okumayan çocuklar normal bir cümleyi 45 saniyede anlayabiliyorken, bu sürenin kitap okuma kültürü edinmiş çocuklarda 13 saniye olduğunu hatırlattı. Kocatürk, son yıllarda kitap okumak gibi odaklanma ve dikkat gerektiren faaliyetlerin azaldığına, çoklu görev yürütmeyi teşvik eden anlık mesajlaşma gibi faaliyetlerin ise arttığına dair pek çok araştırma olduğunu ifade etti. Daha fazla akıllı telefon kullanımı, çoklu görev yürütme ve sosyal medya kullanımı sonucunda daha zayıf akademik performans olacağının tahmin edildiğine; öte yandan düzenli kitap okumayla daha yüksek okuryazarlık becerileri arasında güçlü bir ilişki olduğuna dikkat çekti.

Kenan Kocatürk, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin bu alanda hayata geçirdiği, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı’nın Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan OKUYAY Platformu’nun (Okuma Kültürünü Yaygınlaştırma Platformu) çalışmalarına da değindi. Kocatürk herkesi, OKUYAY Konuşmaları serisi kapsamında 29 Eylül Pazar günü saat 17.00’de Fırat Konferans Salonu’nda gerçekleşecek “Okuyan Bir Gelecek” başlıklı panele davet etti. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı 2023 Eğitim Vizyon Belgesi’nde okuma kültürü, kitap, kitaplık ve okul kütüphaneleriyle ilgili bir içerik olmadığını hatırlatan Kenan Kocatürk, vizyon belgesinde olmasa dahi bu konuya eğilmenin son derece gerekli olduğunu bir kez daha dile getirdi.

TÜRKİYE YAYINCILAR BİRLİĞİ HAKKINDA

Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (International PublishersAssociation–IPA) Türkiye’yi temsil eden üyesi Türkiye Yayıncılar Birliği; yayıncılık mesleğini geliştirmek, sektörel sorunları çözmek, korsanla mücadeleye destek sağlamak, telif hakları ile yayınlama özgürlüğünü korumak, okuma kültürünün gelişimine katkıda bulunmak ve Türkiye’yi uluslararası boyutta bir yayıncılık merkezi haline getirmek için çalışıyor. 1985 yılında kurulan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ise Kenan Kocatürk tarafından yürütülüyor.

edebiyathaber.net (28 Eylül 2019)

 

Yorum yapın