Kadının adı artık var

Nisan 26, 2012

Kadının adı artık var

Doğan Kitap tarafından Duygu Asena’nın anısına düzenlenen Duygu Asena ‘Kadının Hâlâ Adı Yok’ Roman Ödülü, dün Hilton Oteli’nde düzenlenen törende Pelin Özer’e verildi.

‘17 Haziran’ adlı kitabıyla ödüle değer görülen Özer, ödülünü Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın elinden aldı.

Törende konuşan Vuslat Doğan Sabancı, 16 yaşındayken bir gecede okuyup bitirdiği Duygu Asena romanı ‘Kadının Adı Yok’un Türkiye kadın hareketinde önemli kırılma noktalarından biri olduğunu belirtti. 
Sabancı, “O gün Duygu Asena topluma bir ayna tuttu aslında. ’Kadının hâlâ adı yok’a katılmıyorum. Çünkü kadının artık adı var. Artık yüzlerce, binlerce Duygu Asena var, baş kaldıran, sorgulayan, değiştirmeye çalışan. Ama bir diğer anlamda da doğru, kadının hâlâ adı yok. Çünkü hâlâ yolda, mahalle aralarında, evlerde kurban giden, şiddet gören, ismi bile olmadan eğitim fırsatı elinden alınan yüzlerce, binlerce, milyonlarca da genç kızlarımız, kadınlarımız, gelinlerimiz var” şeklinde konuştu. 
Ödüle layık görülen ‘17 Haziran’ın yazarı Pelin Özer ise bir kadın yazar olarak Duygu Asena’nın adının taşındığı bir ödülü almanın önemli olduğunu belirtti. Doğan Hızlan başkanlığındaki ödül jürisinde Radikal Yan Yayınlar Yönetmeni Cem Erciyes’in yanı sıra Filiz Aygündüz, Elçin Yahşi, Buket Aşçı, Turhan Günay, İhsan Yılmaz, Sibel Oral yer aldı.

Kaynak: Radikal (26 Nisan 2012)

Yorum yapın