Dr Jekyll ve Bay Hyde’ın el yazması sergiye çıkıyor

Nisan 16, 2012

Dr Jekyll ve Bay Hyde’ın el yazması sergiye çıkıyor

Sayısız kez basılan ve 123 kez televizyona ve sinemaya uyarlanan ‘Dr Jekyll ve Bay Hyde’ romanının taslağı Britanya’da sergilenecek. 

Robert Louis Stevenson’ın 1886 yılında yayımlanan Dr Jekyll ve Bay Hyde novellasının el yazması, geniş bir sergi kapsamında görücüye çıkıyor ve Stevenson’ın başlarda daha müstehcen olan fikirlerini nasıl da yumaşattığını açığa çıkarıyor.

Novellanın en bütünlüklü taslağı olduğu söyleniyor;  çünkü Stevenson, ilk yazdığı eseri karısının teşvikiyle yakmıştı.Kitap, British Library’nin ABD’den kiraladığı iki tarihî el yazmasından biri. Öteki kitap ise Charles Dickens’ın bir tren enkazından kurtardığı Müşterek Dostumuz/Our Mutual Friend romanının bir bölümü. 

 

Kitap, British Library’nin ABD’den kiraladığı iki tarihi el yazmasından biri. Öteki kitap ise Charles Dickens’ın bir tren enkazından kurtardığı Müşterek Dostumuz adlı romanının bir bölümü. Kitaplar, bu yaz düzenlenecek Britanya’nın en geniş kapsamlı edebiyat sergisi Writing Britain: Wastelands to Wonderlands’de yer alacak.

Kişilik bölünmesi üzerine bir roman olan Dr. Jekyll ve Bay Hyde’da, Victoria Devri İngiltere’sinde, Londralı bir avukatın; eski dostu, nazik bir insan olan saygın hekim Dr. Henry Jekyll’in zaman zaman şehvet düşkünü bir canavara yani Mr. Edward Hyde’a dönüşmesi olayını gözlemlemesi anlatılıyor.

1885 tarihli el yazması, Stevenson’ın saplantılarını göstermesi açısından da önem arz ediyor. Serginin küratörlerinden Jamie Andrews, Hyde’ın cinsel zaaflarının, Stevenson’ın aynı zamanda çocuk romanları yazarı olarak ününü sekteye uğratabileceği için karısını korkutmuş olabileceğini söylüyor. Stevensons’ın kitabın en son halinde fikirlerini yumuşattığını söyleyen Andrews, “El yazması basılı kitaptan daha karanlık ve Stevenson’ın parasız olduğu için ona daha vurucu bir kitap yazması telkin edilmiş olabilir” dedi.

Eserden uyarlama 1920 tarihli filmden:

Taraf, edebiyathaber.net (16 Nisan 2012)

Yorum yapın