Doğu Yücel’in alacakaranlık dünyasına hoş geldiniz

Nisan 11, 2018

Doğu Yücel’in alacakaranlık dünyasına hoş geldiniz

Doğu Yücel‘in Düşler, Kâbuslar ve Gelecek Masalları ile Hayalet Kitap adlı romanları Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Düşler, Kâbuslar ve Gelecek Masalları

“Hayallerin adamını anlatmamı istiyorsunuz benden. Öyleyse anlatacaklarımın da hayalî olabileceği konusunda uyarmalıyım sizi. Gerçeğin gölgesinden başka bir şey elde edemeyebilirsiniz konuşmamın sonunda.”

Düşler, Kâbuslar ve Gelecek Masalları’nı okuyunca, Doğu Yücel’in 2000 yılında basılan bu ilk kitabında yolunu çizdiğini göreceksiniz: Düşler yaşamımızın vazgeçilmez bir parçasıdır ve gerçeklik dediğimiz şeyin de dışında değildir. Bu nedenle, geleceğimizi de onlar belirleyebilir.

Büyülü gerçekçilikten bilimkurguya, korku anlatılarından masal edebiyatına uzanan bu öykülerde düşler ve kâbusların hüküm sürdüğü bir dünyaya adım atıyorsunuz. Bu dünyada ölümün eşiğindeki bir tiyatro oyuncusu hayatının en büyülü performansını sahneye koyuyor, uzak galaksilerden gelen bir uzaylı ölümsüzlüğün sırrını insanlığa bahşediyor, içine şeytan giren bir otopark bariyeri mahalleye dehşet saçıyor. Her an her şeyin olabileceği, tuhaf bir boyut burası ama gerçeklikten hiç uzak değil. Sınavların ve kuralların gölgesinde yaşayan gençler, savaşların ve paranın ekseninde dönen bir dünya tüm hikâyelerde karşımıza çıkıyor. Doğu Yücel alacakaranlık kuşağının puslu atmosferinden kimi zaman ürküterek kimi zamansa gülümseterek sesleniyor.

Hayalet Kitap

“Bu yazdıklarımı bir intihar mektubu olarak görme. Derler ya, ‘Her intihar mektubu bir aşk mektubudur,’ diye. Aslında, ‘Her intihar mektubu bir aşk romanıdır,’ aynı zamanda. Yani bu aldığın son mektup sana daha önce yazdıklarımdan farklı değil. Bu da bir aşk mektubu, bu da bir hikâye.”

Hayalet Kitap’ın kahramanı Güldem, bir sabah posta kutusunda bir mektup bulur. Mektubun yazarı ona karşılıksız aşkla bağlı olan Gökalp’tir. Gökalp bir intihar mektubuyla Güldem’e veda eder. Gökalp’in ölümünün birinci yıldönümüyle birlikte tuhaf olaylar baş gösterir. Şimdi Güldem ve arkadaşları İzmir’in çeşitli yerlerinde ve üniversite kampüsünde bir hayaletle mücadele etmek durumundadır.

Doğu Yücel’in ilk olarak 2002’de yayımlanan kitabı birçok defa basılmış, 2004’te ise Taylan Biraderler tarafından sinemaya uyarlanmıştı. Hayalet Kitap, bir hayalet hikâyesi olmasının yanı sıra eğitim sistemine eleştirel bakışıyla ve üniversite öğrencilerinin kampüs hayatını tüm detaylarıyla resmetmesiyle yayımlandığı günden bu yana ilgi görmüş bir roman.

“Fantastik ile gerçekliğin sınırlarını zorlayan bu sürükleyici macera, müziğe ve edebiyata yaptığı şık göndermelerle kalbinizi çalacak. Sadece ilk sayfayı çevirin, yeter.”

Karin Karakaşlı

DOĞU YÜCEL, 1977’de İstanbul’da doğdu. Çocukluk ve gençlik yılları İzmir’de geçti. 1995’te İzmir Amerikan Koleji’nden mezun oldu. 1997’de Gençlik Kitabevi Öykü Yarışması’nda, 1999’da Bilimkurgu Nostromo Kısa Öykü Yarışması’nda başarı ödülleri kazandı. Bu öykülerinde yer aldığı Düşler, Kâbuslar ve Gelecek Masalları isimli ilk öykü kitabı 2000’de yayımlandı. Aynı yıl Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun olan yazar daha sonra İstanbul Üniversitesi Radyo-TV Sinema Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. 2002’de ise Hayalet Kitap isimli romanı yayımlandı. Taylan Biraderler’in yönettiği Okul (2004) ve Küçük Kıyamet (2006) filmlerinin senaryolarını yazdı. Yazarın ikinci romanı Varolmayanlar 2011’de raflardaki yerini aldı. 2014’te öykü kitabı Güneş Hırsızları ile yazın yolculuğuna devam eder yazar Kar İzleri Örttü, Sanatçı Öyküler, Güçoburlar gibi öykü seçkilerine katıldı. Yücel çeşitli yerlerde yayımlanan sinema, müzik ve edebiyat yazılarıyla da tanınıyor. Yazar, son olarak 2017’de Kimdir Bu Mitat Karaman? isimli romanıyla okurların karşısına çıktı.

www.doguyucel.com 

Doğu Yücel’in Can Yayınları’ndaki diğer kitabı:

Kimdir Bu Mitat Karaman, 2017

edebiyathaber.net (11 Nisan 2018)

Yorum yapın