Zülfü Livaneli’den edebiyatseverlere özel seçki

Mayıs 18, 2023

Zülfü Livaneli’den edebiyatseverlere özel seçki

Zülfü Livaneli, edebiyat tarihinin 10 değerli eserini özel seçkisinde bir araya getiriyor. Edebiyat dünyasından usta isimlerin bir araya geldiği “Livaneli Kitaplığı” İnkılâp Kitabevi imzasıyla raflardaki yerini aldı.

Müziği ve kalemiyle dünyanın dört bir yanına ulaşan Zülfü Livaneli, tarihte iz bırakan usta isimleri kendi penceresinden okuyucuyla buluşturuyor. Dünya klasiklerinden özenle seçilmiş “Livaneli Kitaplığı”, Zülfü Livaneli’nin önsözüyle birlikte edebiyatseverlerin karşısına çıkıyor.

Tüm insanlığa mal olmuş ve dünyaya yön vermiş bu eserlerin her biri “Livaneli Kitaplığı” adı altında bir araya geliyor. Livaneli; demokrasi, özgürlük, vicdan, inanç gibi yüzyılladır tartışılagelen kavramları da seçtiği eserler ile okuyucuya didik didik sorgulatıyor. Tolstoy-İnsan Neyle Yaşar, Halil Cibran-Ermiş, Virginia Woolf-Kendine Ait Bir Oda, Aiskhylos-Zincire Vurulmuş Prometheus, Stefan Zweig-Satranç-Meçhul Bir Kadından Mektup-Korku, Lewis Carroll-Alice Harikalar Diyarında-Aynanın İçinden ve Jack London-Martin Eden başyapıtların yer aldığı “Livaneli Kitaplığı”, edebiyatseverlere ufuk açıcı bir okuma vaat ediyor.

Fikirlerini yarım asrı aşkın bir süredir sanat ve edebiyatla yoğuran Zülfü Livaneli’nin hayatını ve kalemini etkileyen her biri ölümsüz bu eserler, Solmaz Kamuran çevirisi ve İnkılâp Kitabevi etiketiyle birlikte başlangıç yapmak isteyenlere kılavuz oluyor. 

Kitap Hakkında

Alice Harikalar Diyarında

Alice Harikalar Diyarında, kaleme alınışının üzerinden yüz elli yılı aşkın bir zaman geçmiş olsa da her yaştan okurun ilgisini çekmeyi sürdüren bir klasiktir. Lewis Carroll, “küçük kahraman” diye adlandırdığı ve gerçek bir karakter olduğunu ısrarla reddettiği Alice için kaleme aldığı maceranın klasik bir romana dönüşebileceğini hayal etmiş miydi bilinmez. Ancak hem çocuklara hem de yetişkinlere büyülü bir dünya sunan bu özel metin, kurma- canın en özgün örnekleri arasında özel bir yerde duruyor. 

Okurun, bu seçilmiş kitaplarla dünyanın aklına sırtı­nı yaslayabileceğini umuyoruz. İyi okumalar. 

Ö. Z. Livaneli 

Aynanın İçinden

Bu serinin dikkat çeken bir diğer eseri, efsanevi yazar Lewis Carroll’un Aynanın İçinden: Alice Orada Ne Buldu?, hem çocuklara hem de yetişkinlere büyülü bir dünya sunuyor, kurmacanın en özgün örnekleri arasında özel bir yerde duruyor. Bireyin çocukluktan erişkinliğe geçişine, duyguların dışavurumuna ve aslında çevremizin birer yansıması olduğumuza tanık olacağımız bu gizemli dünyada; krallığın, kraliçeliğin ve hatta piyonluğun da kendi irademize bağlı olduğunu unutmamalıyız. İyi okumalar. 

Ö. Z. Livaneli 

Ermiş

Halil Cibran’ın Ermiş’i insanlık tarihine mal olmuş modern bir klasiktir. İlk kez 1923 yılında yayımlanmış olan bu eser, o günden beri onlarca farklı dünya diline çevrilmiş ve popülerliğinden bir şey kaybetmemiştir. Modern insanın uygarlık tasavvuru şemsiyesi altında sürekli olarak sorguladığı pek çok farklı konuya dair felsefi görüşler sunan Ermiş, Cibran’ın şiirsel anlatımıyla da özel bir yerde durmaktadır. 

Ö. Z. Livaneli

İnsan Neyle Yaşar

Klasik Rus edebiyatının önde gelen temsilcilerinden biri olan Lev Nikolayeviç Tolstoy’un İnsan Neyle Yaşar başlığı altında toplanan hikâyeleri, insan olmanın erdemine dair edebi bir sorgulama niteliği taşıyor. Tüm dünyada en çok okunan eserler arasında yer alan bu kitap, pek çok kez tiyatro oyunlarına da uyarlanmış hikâyeleri bir araya getiriyor. Tolstoy’un klasikleşmiş romanlarının yanında duran ve farklı bir edebi türdeki maharetini gözler önüne seren İnsan Neyle Yaşar’ı, Solmaz Kamurân’ın özenli çevirisiyle sunuyoruz. 

Ö. Z. Livaneli 

Kendine Ait Bir Oda

Virginia Woolf’un 1928’de Cambridge Üniversite- si’ndeki Newnham ve Girton kolejlerinde verdiği iki der- se dayanan Kendine Ait Bir Oda ilk kez 1929’da yayımlanmıştır. Birçok dile çevrilen eserinde Woolf, kadınların toplumdaki ve edebiyattaki yerini tartışıyor ve yaratıcılık- larının tarih boyunca nasıl engellendiğine dair bir anlatı sunuyor. Kendine Ait Bir Oda, yarattığı metaforla ve çağının çok ötesindeki söylemleriyle feminist eleştirinin klasikleşmiş eserleri arasında yerini alıyor. İyi okumalar. 

Ö. Z. Livaneli 

Korku

Bu seçkinin baş taçlarından biri de Stefan Zweig’ın elinizde tutmuş olduğunuz Korku adlı eseri. Bu mal satma çılgınlığı çağında Stefan Zweig gibi usta bir kalemin; korku çatısı altında utanç, telaş, belki de vicdan azabı, acı gibi kaçınılan duyguları titizlikle incelediği eseri Korku da bu seçkinin mihenk taşlarından olacaktır. Belki de “tarihteki en zararlı icat olan matbaa makinesi”nin iyi bir yanını bizlere anımsatacaktır… 

Ö. Z. Livaneli 

Meçhul Bir Kadından Mektup

Seçkinin en özel yapıtlarından biri de, özgün tarzıyla dünya edebiyatına unutulmayacak eserler bırakmış olan Stefan Zweig’ın elinizde tutmuş olduğunuz Meçhul Bir Kadından Mektup adlı kısa romanı. Bu mal satma çılgınlığı çağında Stefan Zweig gibi usta bir kalemin; karşılıksız bir aşk uğruna sevgisiz ve sadakatsiz geçen bir ömrü, çaresizce beklemek ve umut etmek çatısı altında titizlikle incelediği Meçhul Bir Kadından Mektup, bu seçkinin mi- henk taşlarından olacaktır. Belki de “tarihteki en zararlı icat olan matbaa makinesi”nin iyi bir yanını bizlere anımsatacaktır… 

Ö. Z. Livaneli 

Satranç

Okurun, bu seçilmiş kitaplarla dünyanın aklına sır- tını yaslayabileceğini umuyoruz. Bu kitabın önemi tari- hin gelmiş geçmiş en zalim politikasına karşı yazılmış en güçlü eserlerden biri olmasından ileri geliyor. Ne olursa olsun Nazi zihniyetine yenilmemeyi başarmış bir kahramanı konu alıyor. İnsan ruhunun tutsak kaldığında neler yaşayabileceğini gösteriyor ve özgürlüğe sonsuz bir teşekkür bahşediyor. Dünyada kralların oyunu olarak bilinen satranç bu kez zorba bir krala karşı zihni zinde tutmak için oynanıyor. Ve özgürlüğü yeterince isterseniz kimse sizden daha iyi oynayamıyor. 

Ö. Z. Livaneli 

Zincire Vurulmuş Prometheus

Eskiçağ’ın en büyük tragedyacılarından Aiskhylos, bir insanlık dramı olan Zincire Vurulmuş Prometheus’ta tanrılar tarafından ezilen insanlara yardım eden Tanrı Prometheus’un çektiği çileleri anlatıyor. İnsanları zincirlerinden kurtarmak isterken kendisi zincirlere vurulan Prometheus; bütün bilgeliğiyle, hiçbir egemenliğin ebedi olmayacağına olan inancıyla işkencecisine boyun eğmiyor. Sadece doğru bildiği yolda yürümenin ve güçlüler tarafın- dan ezilen güçsüzlere yardım etmenin haklılığının verdiği iradeyle zincirlere, yıldırımlara, kartallara ve zalim Tanrı Zeus’a göğüs geriyor… Bu serinin vazgeçilmez değerlerinden biri olan bu kitap, “insan”ın en acımasız yönleriyle incelendiği nadide eserlerden biri. İyi okumalar. 

Ö. Z. Livaneli 

Jack London – Martin Eden

Martin Eden, kaleme alınışının üzerinden bir hayli zaman geçmiş olsa da, toplumun her kesimine hitap etmeyi sürdüren bir klasiktir. Okumak eyleminin insanı yücelttiğini ve bilinci derinleştirdiğini biliyoruz evet, ancak bu eylem, insanı gerçekten her daim mutlu kılar mı, işte onu bilmiyoruz. Dünya edebiyatının ölümsüz karakterlerinden olan Martin’in benzersiz hikâyesi, bu soruya cevap aramamızda bize kuşkusuz, en doğru yolu gösterecektir. Bu trajik roman, sürükleyici kurgusu ve Jack London’ın efsanevi kalemiyle okuyucusunu 1990’ların Amerika’sının kültür ve bilincine doğru unutulmaz bir yolculuğa çıkarıyor. İyi okumalar. 

Ö. Z. Livaneli 

“Zülfü Livaneli’den edebiyatseverlere özel seçki” üzerine bir yorum

Yorum yapın