Zeynep Cemali Öykü Yarışması ödül töreni yapıldı

Ekim 10, 2019

Zeynep Cemali Öykü Yarışması ödül töreni yapıldı

Türkiye’nin dört bir yanından 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerinin katıldığı, Zeynep Cemali Öykü Yarışması‘nın dokuzuncu yılı 5 Ekim’de görkemli bir ödül töreniyle sonlandı.

Proje Başkanı Dr. Müren Beykan, ödül törenindeki konuşmasında 2019 yılı sonuçlarını edebiyat ve yayıncılık dünyasıyla paylaştı, öykülerden süzülen önemli verileri vurguladı.

Proje Başkanı Müren Beykan, ülkenin her köşesindeki devlet okullarından ve özel okullardan 550’ye yakın öğrencinin “yalan” temasında yazıp Günışığı Kitaplığı’na gönderdiği öykülerin toplumsal ve kültürel bağlamda işaret ettiği noktalara dikkat çekti.

Zeynep Cemali Öykü Yarışması’nın geçmişten günümüze gençlerde yol açtığı değişimleri değerlendiren Beykan, “Yarışmaya katılan öğrencilerin büyük çoğunluğunun giderek Türkçe’yi daha üstün kullandığını, öykülerini, kitap okuduklarını ele veren sözcükler ve deyişlerle ördüklerini görüyoruz. Her yıl seçici kurulların işi daha zorlaşıyor, genç öykücülere hayranlık artıyor,” ifadelerini kullandı.

Yarışmaya İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Denizli, Eskişehir, Kocaeli, Mersin, Ordu ve Zonguldak gibi illerden yoğun katılımın gerçekleştiğinin altını çizen Beykan, öykülerde yalan temasının ele alınışını ise şu ifadelerle özetledi: “Arkadaşlar arasında zincirleme palavralar, bir gruba dahil olabilmek uğruna üretilen yalanlar, aile sırlarına dönüşmüş yalanlar, sevilen birini korumak ya da üzmemek için söylenmek zorunda kalınan yalanlar, şaka amaçlı yalanlar, fena halde kötücül yalanlar, düpedüz dolandırmak amaçlı yalanlar… Bütün bunlar üzerine, çok farklı yer ve zamanlar için kurgulanmış öyküler okuduk.”

2019’un “yalan” öyküleri yayımlandı

Yarışmanın dokuzuncu yılında dereceye giren 3 öykünün yanı sıra, seçici kurulun beğenisini kazanan “Dikkati Çeken Öyküler” bölümündeki 7 öykü Zeynep Cemali Öykü Yarışması Ödüllü Öyküler Kitapçığı 2019‘da yayımlandı.

Geleceğin öykücülerini müjdeleyen seçkiler, her yıl halk kütüphanelerine, okul ve üniversite kütüphanelerine ve basına ücretsiz dağıtılıyor. Öğretmenler, derslerinde yılın kitapçığından öyküler örnekleyerek öğrencilerini öykü yazmaya teşvik ediyor. Ödüllü Öyküler Kitapçığı’nın 2019 sayısını ve geçmiş sayılarını gunisigikitapligi.com adresinden okumak ya da indirmek mümkün.

2019 Seçici Kurulu: Ayşe Sarısayın, Mine Söğüt, Murat Yalçın, Tolga GümüşayDr. Müren Beykan

edebiyathaber.net (10 Ekim 2019)

Yorum yapın